Uzmanlar uyarıyor: Antikor seviyesinden anlam çıkarmak doğru değil

Antikor testi yaptırarak koronavirüse karşı ne kadar bağışıklık kazandığını öğrenmek isteyenler çoğalıyor. Oysa bu testlerin sonucuna bakarak tedbiri gevşetmek doğru değil.

Uzmanlar uyarıyor: Antikor seviyesinden anlam çıkarmak doğru değil

Koronavirüse yakalananların sayısı dünyada 145 milyonu aştı. Türkiye’de ise 4,5 milyonu geçti. COVID-19’la mücadele korunma tedbirleri ve aşılamayla birlikte sürdürülüyor. Özellikle son günlerde COVID-19 geçirenler arasında antikor testi yaptıranlar giderek çoğalıyor. Bu testlerin sonucuna göre antikor taşıyan kişiler, hastalığa yakalanmayacağını düşünüyor. Vücuttaki antikor oranının, virüse karşı koruyucu etkiye sahip olduğuna inanılıyor. Oysa bilim insanları bunun doğru olmadığını ifade ediyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Asan, “Antikor testi yaptırmak kesinlikle doğru değil. Biz bu testleri bilimsel araştırmalarda aşının yanıtını belirlemek için kullanıyoruz” diyor.

Toplum için risk oluşturuyor

Uzmanlara göre antikor testi yaptırmak gereksiz olduğu kadar riskli de... Doç. Dr. Ali Asan bunu şöyle açıklıyor:

“Acaba aşım tuttu mu? kaygısına gerek yok. Test yaptırmak, aksine toplum açısından risk oluşturuyor. Çünkü kişi antikor testini yaptırdıktan sonra pozitif olduğunu ve tamamen korunduğunu düşünerek önlemleri bırakıyor. Aşı olan kişilere genellikle virüs bulaşsa bile enfeksiyon kapmıyor. Ancak o kişi virüsü çevresine yayabiliyor.”

Bu konuda bir başka çekince ise antikor testlerinin ne kadar gerçeği yansıttığı. Çünkü farklı merkezlerde farklı test tipleri yapılıyor. Bir başka ifadeyle aynı kişinin antikor testi sonucu iki farklı merkezde, iki farklı şekilde çıkabiliyor. Doç. Dr. Asan, “Toplumda yapılan testlerin bir standardı yok” diyerek devam ediyor:

“Mesela kişinin bir laboratuvarda yaptırdığı test negatif çıkıyor. Biz ona baktığımızda pozitif olduğunu görebiliyoruz. Yani bakılan antijenler de çok önemli. Ancak kesinlikle bu kaygıya girmemek lazım. Böyle bir şeye ihtiyacımız yok.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137