HAREKET EDİN

Egzersiz, vücut yaşlandıkça hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın anahtarıdır. Hareket, vücudun diğer bölgelerine yaptığı gibi beyne giden kan akışını iyileştirerek sağlıklı beyin hücrelerini destekler. Yaşlandıkça, beynin hipokampus adı verilen bölgesi küçülür. Aerobik egzersizin bunun önüne geçtiği, hafıza testi puanlarını iyileştirdiği araştırmalarla desteklenmiştir.

YENİ ŞEYLER ÖĞRENMEYE DEVAM EDİN

Öğrenme kapasitesi yaşam boyu devam eder. Yeni beceriler ve bilgiler öğrenerek beyin egzersizi yapmak, beyin plastisitesini ve bilişsel işlevi geliştirmeye yardımcı olur. Journals of Gerontology'de Temmuz 2020'de yapılan küçük bir araştırma, üç ay boyunca birden fazla yeni beceri öğrenen 58-86 yaş arasındaki yaşlı yetişkinlerin, sadece bir buçuk ayda bilişsel değerlendirmelerde daha yüksek puanlar aldıklarını ortaya koydu. Çalışma katılımcıları çizim, dans ve yeni bir dil gibi yaratıcı yeni hobiler öğrendi.

DOĞRU BESLENİN

Sağlıklı bir diyet, iyi bir uyku ve egzersizin sağlıklı bir vücudun anahtarı olduğunu biliyoruz ancak bu, beyni de içerir. Diyet, özellikle yaşlandıkça, zihnimizin keskinliği üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Fiziksel sağlık için öncelik vereceğiniz besleyici gıdaların çoğu (yapraklı sebzeler, kuruyemişler, meyveler ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar gibi) sağlıklı bir beyni de destekler. Buna karşın uzmanlar şeker tüketiminin azaltılmasını öneriyor. Şeker yüksekliği beyin bulanıklığı ve halsizliğe neden oluyor.

SOSYAL BAĞLANTILAR KURMAYA DEVAM EDİN

Aile ve arkadaşlarla sosyal ilişki de nöronları harekete geçirmenin önemli bir yoludur. Araştırmalara göre asosyallik, biz yaşlandıkça önemli bir stres kaynağı olmakla kalmıyor, aynı zamanda daha fazla bilişsel gerileme, daha yüksek depresyon riski ve daha erken ölümle de bağlantılı. Aile ve arkadaşlarınızla daha sık vakit geçirmeyi ihmal etmeyin; gönüllü organizasyonlara, kitap kulüplerine, kurslara katılarak sosyal çevrenizi genişletin.

ZİHİN OYUNLARI OYNAYIN

Yeni hobiler veya bilgiler öğrenmek gibi, mevcut zihinsel becerilerin güçlendirilmesi de beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Satranç, bulmaca, yapboz gibi zihinsel aktivitelere katılarak beynin keskin kalmasını destekleyebilirsiniz.

STRESİ AZALTIN

Kronik stresin olumsuz etkileri, hem beynin hem de vücudun hızlı yaşlanmasıyla bağlantılıdır. Önce kendinizle bağlantı kurarak stresi kontrol altına almalısınız. Stresli hissettiğinizde birkaç derin nefes alıp verin, hayvanlarla vakit geçirin, sevdiğiniz şeyleri yapmayı deneyin. Günlük tutmanın stresi azalttığı ve beyninizi esnettiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Her gün önemli noktaları ve gözlemleri hatırlatan bir paragraf, hatta birkaç cümle, nöronları birbirine bağlı tutmanın iyi bir yolu.

Dinlenin

Kaliteli uyku beyin fonksiyonu için önemlidir. Sinir hücrelerinin iletişim kurmasına yardımcı olur ve öğrenmeyi kolaylaştıran yolları korur. Bir gecede yedi ila sekiz saat arası uyumayı hedefleyin. Bundan daha az veya daha fazla uyumak, zayıf bilişsel işlevle ilişkilidir. Öğleden sonra veya akşam çok geç saatlerde kafeinden kaçınarak ve yatmadan önceki saatlerde ekran sürenizi en aza indirerek uykunuzdan maksimum verim alabilirsiniz. Yatak odanızın karanlık ve serin olması da uyumaya yardımcı olur.