Sağlıklı beslenme ve zihin arasındaki bağlantı doğrudandır ve bazı besinler bu bağlantıyı dengelemek için çok daha faydalıdır. İşte zihne iyi gelen en sağlıklı 10 besin. İşte sağlıklı 10 besin.

1-Badem

Badem içeriğinde bulunan E vitamini sayesinde bilişsel gerilemeyi yavaşlatır ve zihinsel canlılığı arttırır. Bilim adamları tarafından E vitamininin Alzheimer hastalığı olan kişilerde bilişsel düşüşü yavaşlattığı ortaya konulmuştur. Bir avuç badem, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde otuz beşini karşılamaktadır.

2-Portakal

C vitamini açısından çok zengin olan Portakal tüketilmesi gereken besinlerden biridir. 2014 yılında yapılan bir çalışma, yeterince C vitamini yemenin, Alzheimer hastalığına karşı da koruyucu olduğu belirtmektedir. Orta boy bir portakal, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır

3-Yaban Mersini

Yaban mersini tam anlamıyla antioksidan deposudur. Yaban mersini, beyindeki oksidatif stresle mücadele ederek zihnin yaşlanmasını ve nörodejeneratif hastalıkların ortaya çıkmasını önler. Yaban mersinin içerisinde bulunan bazı antioksidanlar ise, beyin hücrelerinin arasındaki iletişimi güçlendirdiği kanıtlanmıştır.

4-Pancar

Pancar antioksidanı en zengin besinlerden biridir. Kanın toksinlerden arınmasını sağlar. Pancardaki doğal nitratlar, beyne giden kan akışını artırarak zihinsel performansı güçlendirir.

5-Avokado

Sağlıklı yağ açısından çok zengin olan avokado, zihnin konsantre olmasını sağlar. İçeriğinde bulunan antioksidanlar kan dolaşımını dengeler ve beyindeki kan akışının daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Sabahın erken saatlerinde bir avokadonun üçte birini yemek, zihnin gün boyu daha canlı kalmasını sağlamaktadır.

6-Ceviz

Ceviz yemek beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Cevizin içindeki yüksek antioksidan seviyesi, vitaminler ve mineraller, zihinsel canlılığı geliştirmektedir. Ayrıca cevizin içindeki E vitamini de Alzheimer benzeri bilişsel gerileme rahatsızlıklarına karşı koruyuculuk sağlamaktadır.

7- Zerdeçal

Zerdeçalda da bol miktarda antioksidan bulunmaktadır. Enflamasyonu önleyen hafızayı güçlendirdiği, depresyon semptomlarını azalttığı ve beyne yeni hücreler üretmede yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Zerdeçalın içindeki etken madde olan Curcumin, kan-beyin bariyerini geçerek, beyin hücrelerine doğrudan katkı sağlamaktadır.

8- Brokoli

Brokoli, özellikle K vitamini açısından zengin bir besindir. Araştırmalara göre, yüksek K vitaminine sahip bir beslenme diyeti olan kişilerin daha iyi bir hafızaya sahip olduklarını ortaya koymaktadır. 91 gram kadar brokoli, günlük K vitamini ihtiyacının yüzde yüzünü karşılamaktadır.

9- Yağlı Balıklar

Sardalye, ton balığı ve somon gibi yağlı balıkların içinde bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri, beyindeki sinir hücrelerini besler. Omega-3 yağ asitleri ise, öğrenme ve hafıza gelişimi üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

10- Yumurta

Yumurta son derece besleyici bir gıdadır. Yumurtada bulunan kolin bileşeni beynin problem çözme yeteneğini, hafızayı ve sosyal becerileri artırmaktadır. Diyetisyenler, Yumurtadan maksimum fayda sağlamak için sarısını da yenmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunuyorlar.