Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Pazartesi ilk KHK'yı yayımlayacağız! İlk kabine toplantısı Cuma günü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'te AK Parti Grup Toplantısına katıldı. Pazartesi günü yapılacak cumhurbaşkanlığı yemin töreni hakkında bilgi veren Erdoğan, törene 22 cumhurbaşkanı ve 17 başbakanın katılacağını belirtti. Erdoğan ayrıca konuşmasında "Pazartesi günü ilk Cumhurbaşkanlığı KHK'sını yayınlayacağız" ifadesini kullanarak ilk kabine toplantısının Cuma günü yapılacağını belirtti. Kabine ile ilgili detay da veren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bakanlar Meclis'ten de olabilir, neden olmasın" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Pazartesi ilk KHK'yı yayımlayacağız! İlk kabine toplantısı Cuma günü

AK Parti Grubu da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantı başlamadan önce 27. yasama döneminin AK Parti’li yeni milletvekillerinin heyecanlı oldukları görüldü. Milletvekilleri grup toplantısı başlamadan önce birbirlerine sarılarak tebrik etti. Yeni milletvekillerinden bazıları ilk grup toplantısını öncesinde selfie çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü ilk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini yayınlayacaklarını belirterek, "Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla pazartesi akşamı saat 21.00'de kabineyi açıklayacağız ve hemen kolları sıvayıp çalışmaya başlayacağız" dedi.

AK Parti Grubu, TBMM'de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Erdoğan, Türkiye yönetim sistemini değiştiren adımları milletle birlikte attıklarını ifade etti. Şimdi yapacakları işin yine millete bakmak, onun gösterdiği istikamette yürümek olduğunu belirten Erdoğan, "Kendisini milletin üzerinde, AK Parti'nin üzerinde görenlerin bu mesajı alması mümkün değildir. Çünkü onların gözleri artık görmez, kulakları duymaz, kalpleri hakikate yönelemez olur. Biz her zaman için milletimizle, onun değerlerini, hassasiyetlerini, beklentilerini paylaşanlarla birlikte yol yürümeyi sürdüreceğiz. Bu kadronun, bu vasıflara sahip arkadaşlardan oluştuğuna inanıyorum. Pazartesi günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Yemin Töreni'yle Türkiye yeni bir döneme adım atacak. Meclis'teki merasimin ardından Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde muhteşem bir göreve başlama töreni gerçekleştireceğiz. 22 ülkenin cumhurbaşkanı ile 17 ülkenin başbakanı katılım gösterecek. Ayrıca çok sayıda uluslararası kuruluş başkanı, bakanlar, her ülkeden Türkiye dostu kardeşimiz göreve başlama törenine iştirak edecek. Böylece yeni yönetim sistemimize geçişimizi hem dünya ile hem de halkımızla milletin evinde paylaşmış olacağız" diye konuştu.

"PAZARTESİ AKŞAMI SAAT 21.00'DE KABİNEYİ AÇIKLAYACAĞIZ"

Aynı gün ilk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini de yayınlayacaklarını paylaşan Erdoğan, "Yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı sıfatıyla pazartesi akşamı saat 21.00'de kabineyi açıklayacağız ve hemen kolları sıvayıp çalışmaya başlayacağız. Böylece ülkemize yıllardır patinaj yaptıran, sürekli kaoslara yol açan eski sistemi bir kenara bırakıp yepyeni bir sisteme kapıları açacağız. Uzun süredir böyle bir yönetim sistemine geçişe kararlılığı olan büyüklerimiz bu işi başaramadılar. Bu işi başarmak hamd olsun AK Parti'ye nasip oldu. İşin sistem bazında bu değişikliğini yapmaktan öte şimdi aslolan bunun meyvelerini milletimize tattırmaktır. Bu adımı atarken de çok çok kararlı olacağız. Burada biz ortak akılla, kollektif akılla hareket etme suretiyle inşallah hedefe kilitlenecek ve neticeyi alacağız. Biz tevazuyu kendisine ilke edinmiş bir insanlar topluluğuyuz. Bundan taviz vermemeliyiz. Kimseye tepeden bakamayız. Tepeden bakmacı bir anlayışla da yürüyemeyiz. Bunu ayaklar altına alacağız ve kardeşler topluluğu olarak yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İLK ZİYARET AZERBAYCAN İLE KKTC'YE

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu hareketin içinde ben olamaz. Bu hareketin içinde biz var. Biz, bunu bu şekilde değerlendirerek yolumuza yürüyeceğiz. Aksi taktirde bizden öncekiler nasıl yerle yeksan olduysa biz de aynısını oluruz. Az önce rakamları sizlere verdim. 26 milyon insan bize bir güven bahşetti. Bu 50 milyon geçerli oyun içinde 26 milyon. Önemli bir imtihandır. Bu imtihanı bizim başarıyla vermemiz lazım. Salı günü devlet geleneğimize uygun şekilde ilk yurt dışı ziyaretlerimizi dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gerçekleştireceğim. Bu geleneğimizi ve örfümüzü yerine getireceğiz. Çarşamba günü de Brüksel'e gidip NATO zirvesine katılacağız."

BİZİM NE KADAR ANTREMANLI OLDUĞUMUZDAN HABERİ YOK"

Kendisi hakkında "yorgun" nitelendirmesini yapanlara cevap veren Erdoğan, "Bizlerle ilgili 'yorgun bir Cumhurbaşkanı adayı' yakıştırması yapanların hali ortadadır. Biz, azim ve kararlılıkla bu yola devam ediyoruz. Bize yorgun yakıştırması yapanların, bizim ne kadar antrenmanlı olduğumuzdan haberi yok. Aslında onlar zihinsel bir yorgunluk içindeler, bizler değiliz. Çok daha güçlü bir şekilde bu yola devam ediyoruz. Yeni yönetim sistemimizden aldığımız güçle daha çok çalışacağız, daha hızlı ve kesin neticeler elde edeceğiz. Bizim hedefimiz güçlü Meclis, güçlü hükümet, güçlü Türkiye'dir. İnşallah erdem ve cesaretle Türkiye'yi şahlandıracağız" ifadelerini kullandı.

"PASAPORT TAHDİDİ BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE KALDIRILACAK"

FETÖ ile mücadele kapsamında konulan pasaport tahdidi hakkında da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık soruşturmalar ve davalar belli bir aşamaya geldiği için, bunlardan 181 bin 500 kişiyle ilgili pasaport tahdidi, şayet mani bir hal yoksa birkaç gün içeresinde kaldırılacaktır. Böylece yakınlarının suçlarından dolayı pasaport alamayan vatandaşların mağduriyetlerini gidermiş olacağız" dedi.

BİNALİ YILDIRIM HELALLİK İSTEDİ

Son Başbakan Binali Yıldırım TBMM'deki AK Parti Grubu toplantısında bir konuşma yaparak ‘helallik’ istedi. Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Milyonların rızasını aldık, kara propagandalara boyun eğmedik. 16 yıldır zorlu davalardan başarıyla çıktık. Hem liderimizin, hem grubumuzun hem de milletimizin verdiği emanete halel getirmedik. Cumhuriyet tarihinin belki de en uzun iki yılını kırmadan dökmeden sayenizde başardık. Milletimizle kenetlendik, rabbimiz bize güzel bir zafer nasip ettik. 24 Haziran tüm vesayetlerin ortadan kaldırıldığı bir seçim olmuştur. Bize güvenen milletimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Milletimizin bize verdiği emaneti daha ileri götürmek, cumhuriyetimizi 100. yıl hedeflerine ulaştırmaya gayret edeceğiz. Allah yar ve yardımcımız olsun.

Burada olan, olmayan, bayrak değişiminde kin gütmeyen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Milletin partisi olarak ne adar şeref duysak azdır. Zor zamanda liderimizle kenetlendik, eğilmedik, bükülmedik. Sonunda zafere erdik. 16 yılda ülkemize liderliğinizde çok önemli eserler kazandırdık. Saldırılara karşı amansız mücadele verdik. Birçok eserleriniz arasında AK Parti ile MHP arasında başlattığınız Cumhurbaşkanlığı Sistemi olmuştur. MHP'li arkadaşlarımıza da huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum.

Demokrasiyi daha da geliştireceğiz, hukuk devletinden taviz vermeyeceğiz, üreteceğiz, refahı artıracağız, milletimize adil şekilde dağıtacağız. 65. Hükümet adına bize güveninizden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm arkadaşlarım ve sizden hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Bilmeden kırdığımız varsa hakkını helal etsin, ben de hakkımı helal ediyorum."

MECLİS'TE YEMİN GÜNÜ

  1. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin andiçme töreni için bugün saat 14.00'te toplanacak.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, TBMM Genel Kurulunun, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden üçüncü gün saat 14.00'te çağrısız olarak toplanması kuralı uyarınca; Genel Kurul, milletvekillerinin andiçme töreni için bugün 14.00'te en yaşlı üye sıfatıyla, TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz'ın başkanlığında toplanacak.

Andiçme, her milletvekilinin Anayasa'daki metni kürsüden yüksek sesle aynen okuması suretiyle olacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre andiçecek. Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında andiçebilecek. Milletvekilleri andiçerek göreve başlayacak. Andiçmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 26. Dönem'de olduğu gibi, milletvekillerinin andiçme törenini izlemek için Meclise gelmesi söz konusu olabilecek. Erdoğan'ın, 8 Temmuz Pazar günü yemin etmesi bekleniyor.

MECLİS BAŞKANLIĞI ADAYLIK BAŞVURUSU

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları bugün başlayacak. TBMM İçtüzüğü uyarınca, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

TBMM Başkanı adayları; Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren veya ikinci devre için yapılacak seçimlerde birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildiriliyor. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanıyor.

Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçiliyor.

SEÇİM GÜNÜ

Buna göre, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları 11 Temmuz Perşembe günü sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak.

Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından, Başkanlık Divanı üyeleri de belirlenecek.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137