Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'ya yapacağı resmi ziyaret öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daveti üzere Fransa'ya gideceğini hatırlatan Erdoğan, Fransa ve Türkiye'nin 5 asrı aşan, köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Erdoğan, iki ülke arasında bölgesel ve uluslararası birçok alanda iş birliği bulunduğunun altını çizdi.

"Türkiye ve Fransa arasındaki iş birliği hayati önem taşıyor"

Fransa'nın, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında görüşler ve tutumların büyük ölçüde örtüştüğü bir ülke olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kapsamlı ve güçlü bir ortaklık temelinde bu ziyareti çok önemsiyorum. Bu ülkelerimiz arasındaki iki ilişkilerden tutunuz bölgesel bütün konuları ele alacağız. Bu istişarelerimizi kendileriyle bundan sonraki süreçte de sürdüreceğiz. Türkiye ve Fransa arasındaki işbirliği hayati önem taşıyor. Macron'la terörle mücadele, savunma sanayi gibi konuları ele alacağız. Bölgemizde koalisyon güçleri var. Fransa'da aktif rol oynuyor. Buradaki gelişmelerin ne merkezli olduğunu görüşme fırsatı olacak. Filistin, Kudüs, Suriye, Libya başta olmak üzeri güncel ve ortak ilgili alanımızdaki konuları değerlendireceğiz. Türkiye AB arasındaki ilişkileri. Fransa AB'de etkin bir ülke. Bunlarıda ele alacağız."

"EUROSAM konusunda atacağımız adım çok önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayi ve enerji de dahil olmak üzere tüm alanlarda iş birliğimizi ilerletmeye hazırız. Savunma sanayinde özellikle çok önemsediğim Fransa, Türkiye, İtalya üçlü olarak EUROSAM konusunda atacağımız adım çok çok önemli. Bugün onu tekrar ele alacağız. İş ve yatırım çevreleriyle de görüşeceğiz. Ticaret hacmimizi 20 milyar avroya çıkarmak hedefimiz. Fransa'da yaklaşık 700 bin Türk kökenli insanımız yaşıyor. Bunların yarısı çifte vatandaş durumunda. Bunlarla ilgili de tabi görüşmelerimiz olacak. Türk toplumunun temsilcileriyle de görüşeceğiz." dedi.

"Doğruluk payı yok" 

"Burada demek ki su kaçağı var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşiktaş Belediye Başkanının görevden alınmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Önemli olan şuan bu tür açığa alma kararını İçişleri veriyorsa burada demek ki bir su kaçağı var. Şuanda da atılan adımla ilgili olaran Ataşehir'de ne olduysa burada da bu oldu. Bize gelen bilgiler çok farklı. Böyle bir süreç söz konusu. Yurt dışına çıkması vs bunların hepsi İçişleri'nin kendi yasal haklarıdır. Bu hakları hukuk çerçevesinde kullanmıştır." 

"ABD'nin adalet anlayışı buysa dünya yandı"

Erdoğan, ABD'deki ambargo davasında Hakan Atilla için verilen skandal karara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

ABD'nin şuanda çok ciddi bir kumpaslar zinciri içerisinde süreç işlettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, bunun sadece hukukta değil ekonomik alanda da kumpas olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her tarafı kendine göre yola getirmenin gayreti içerisinde. Hakan Atilla daha önce ABD'ye girişinde herhangi bir engelle karşılaşmıyor. 7. girişinde karşılaşıyor. Kara para aklama yok diyorlar sonra işi oraya getiriyor. Halkbankasının kendisiyle de bu davanın uzaktan yakından ilgisi yok. Olayı Zarraf'a dayandırdılar. Bu çelişkilerle dolu bir karar. Bu davalar da süreç çok farklı işletildi. ABD'nin adalet anlayışı buysa o zaman dünya yandı. ABD adalet anlayışını gözden geçirmeli. Böyle bir adalet anlayışı olamaz. Dünyaya adalet dersi vermeye kalkmasınlar. ABD benim ülkemde darbe girişiminde bulunanlara kucak açıyor. Aramızdaki ikili ilişkilerdeki anlaşmalarda hükmünü yitiriyor. Bundan sonraki süreç böyle işleyecek." diye konuştu. 

"ABD ve İsrail'in diğer ülkelerin içişlerine karışmasını doğru bulmuyoruz"

Erdoğan, İran'daki protestolarla ilgili, "Kendileri haftasonuna kadar normalleşme olacağını söylediler. Zaten dün itibariyle İran'daki gelişmeler normalleşmeye girdi. Bu sokak gösterilerinin kendi halkının demokratik hakkı olduğuna yönelik ifadeler süreci yumuşatmıştır. Dini lider Hamaney'in açıklaması da önem arzetmiştir." dedi.

"Özellikle bazı ülkelerin başta ABD, İsrail olmak üzere İran, Pakistan gibi ülkelerin içişlerine karışmasını doğru bulmamız mümkün değil."  diyen Erdoğan şunları aktardı:

"Bu ülkelerin kendi içinde ülkelerin halklarını birbirine karşı getirmektir. Bunu Irak'ta gördük. Biz Türkiye'de iktidar olduğumuzdan bu yana Irak malesef düzelmemiştir. O zaman yine ABD'nin attığı adımla Irak'ta geri sayım başlamıştır. O günden bugüne bir düzelme söz konusu değil. Suriye, Filistin Mısır, Libya, Tunus aynı. Gelelim Afrika'ya diğer ülkelerine hepsi aynı. Karıştırılan ülkeler hep İslam ülkeleridir. Buralar üzerinde bu oyun oynanıyor. Bütün bu ülkelerdeki zenginlikleri nasıl kendilerine ait kaynaklar haline getirebilirler bunların adımlarını atıyorlar." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransa'ya gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un davetlisi olarak Fransa'nın başkenti Paris'e gitti.

Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak "TUR" saat 10.25'te Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı da Paris'e gitti. 

Kaynak: TRT Haber