Halkların Demokrat Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)'nin organize ettiği Nevruz kutlamaları bu yıl, Diyarbakır dahil 21 il ve ilçede gerçekleşecek.

Diyarbakır, 2002'den sonra ilk defa Olağanüstü Hal koşullarında Nevruz'u (OHAL) kutlayacak. 33 yerde kutlama yapılması planlamıştı ancak valilikler, 21 Mart tarihleri dışında yapılacak kutlamalara izin vermedi. Bu yüzden 12 yerde kutlamalar iptal edildi.

OHAL DÖNEMİNDE İLK

1990'lı yıllarda OHAL koşullarında izinsiz Nevruz kutlamaları yapılmıştı ancak ilk defa OHAL döneminde resmi izinli bir kutlama gerçekleşecek.

Yüzbinlerce katılımcının buluştuğu Diyarbakır Nevruz'u, hem siyasetçilerin hem de sanatçıların geçit törenine sahne oluyor.

Diyarbakır Nevruz'unun değişmez siması ve konuşmacılarından olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı tutuklu oldukları için bu yılki kutlamada yer alamayacaklar.

BAYDEMİR VE TÜRK'ÜN KONUŞMASI BEKLENİYOR

Onların yerine Diyarbakır'ın eski belediye başkanı olan ve şimdi HDP'nin grup sözcüsü görevini yapan Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir ve görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün katılımcılara hitap etmesi bekleniyor.

Belediye başkanları yerine atanan kayyumların da ilk Nevruz sınavı olacak. Önceki yıllarda belediye otobüsleri halkı ücretsiz kutlama alanına götürürken, bu yıl belediyenin Nevruz kutlamaları için yapacağı hizmetler de Totobo merak ediliyor.