UEFA Uluslar ligi, bu yıl ilk kez düzenlenen bir organizasyon. Hazırlık maçları yerine daha heyecanlı karşılaşmaları oynamak için uygulanan turnuva merak konusu oldu. İşte, UEFA Avrupa Uluslar Ligi'nin tüm ayrıntıları..

UEFA ULUSLAR LİGİ NEDİR?

UEFA Uluslar Ligi, Milli takımların oynadığı özel maçların sayısını azaltmak ve karşılaşmaların daha heyecanlı olması için yapılan bir turnuvadır. Ülkelere kendilerine denk rakipleriyle daha fazla resmi maç yapma olanağı sağlayan sistem, katılan ülkelere 2020 Avrupa Şampiyonası finallerine katılmak için alternatif de sunuyor. Türkiye B Ligi'nde mücadele edecek.

4 AYRI KÜME 55 ÜLKE

UEFA Uluslar Ligi'nde toplamda A, B, C ve D olmak üzere 4 ayrı küme olacak, 55 ülkenin yer alacağı turnuvada 16 grup olacak. Kümelerde, ülkeler kat sayılarına göre sıralanıyor. A ve B kümesinin 4 grubunda 3'er takım yarışacak. C kümesinde yer alan takımlarda bir grupta 3'er takım yarışırken, C kümesinde ter alan takımlar bir grupta 3 ülke, d,ğer 3 grupta dörder ülke mücadele edecek. En düşük katsayılara sahip olan D kümesinde ise dört grupta dört ülke yer alacak.

EURO 2020'ye erkenden katılma bileti sağlayan turnuvanın A,B,C gruplarında sonuncu olan takımlar ligden düşecek.

ULUSLAR LİGİ'NİN FORMATI NASIL OLACAK

İşte, Uluslar Ligi'nin formatı:

A LİGİ

Milli Takımlar, 3'erli olmak üzere 4 gruba ayrılacak. 4 grup lideri, Haziran 2019'da şampiyonu belirleyecek UEFA Uluslar Ligi Finalleri'nde mücadele verecek. Finalistler arasından seçilecek ev sahibi ülke ise Aralık 2019'da belli olacak.

Grup sonuncusu olan 4 ülke, 2020'de düzenlenecek UEFA Uluslar Ligi'nde B Grubu'na düşecek. UEFA EURO 2020'ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.

B LİGİ

B Ligi'ndeki 12 ülke, 3'er takımlı 4 gruba ayrılacak. Gruplarında lider olan 4 ülke, A Ligi'ne yükselecek. Grup sonuncusu 4 ülke ise 2020'de oynanacak bir sonraki turnuva için C Ligi'ne düşecek. B Ligi'nde en çok puanı olan ve UEFA EURO 2020'ye katılamayan 4 ülke ise Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.

C LİGİ

Takımlar, 1 grup 3 ve 3 grup 4'er takıma ayrılacak. 4 grup birincisi, B Ligi'ne yükselecek. Grup sonuncusu olan 4 ülke, 2020'de düzenlenecek UEFA Uluslar Ligi'nde D Grubu'na düşecek. UEFA EURO 2020'ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.

D LİGİ

Takımlar 4'erli 4 gruba ayrılacak. 4 grup birincisi, C Ligi'ne yükselecek. UEFA EURO 2020'ye katılamayan en çok puana sahip 4 ülke Mart 2020'de Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine gidecek bir takımı belirlemek için Play-Off oynayacak.