Daha önce ihalesi yapılan ve yer teslimi gerçekleştirilen, İlimiz Atatürk Stadyumu ile ilgili bugün önemli gelişmeler yaşandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, bugün Atatürk Stadyumunda bir dizi incelemelerde bulundu. Türk, yaptığı değerlendirmede stadyumun tamamen yıkılıp bir defada yapılmasından yana olduğunu söyledi.

TÜRK: İŞE BAŞLAMAKLA İLGİLİ TEKNİK EKİPLERİN HEPSİ HAZIR

Dursun Türk, “Daha önceki bizim arkadaşlarımızın, bizlerin, büyüklerimizin ziyaretleri bu projelendirme süresinde yapmamız gerekenleri daha doğru planlayalım diye yapmıştık. Bu süreçten anlattığınız, sorduğunuz tüm bu süreçler tamamlandı. Yatırım programında zaten vardı. Projeleri bitti, ihaleleri yapıldı. Artık bugün için söylüyorum; bir bütçesi, bir yüklenicisi ve işe başlamakla ilgili teknik ekiplerin hepsi hazır. Yazı diğerlerinden farklı. Bu stadın yerinde yapılması daha şık ve güzel oldu. Yerinde yapılmasının diğerlerine göre biraz daha dezavantajları var. Mühendislik açısından, bizim açımızdan bunlar. Neden? Yerinde yapılan stadyumlarda her tarafı ter temiz, bir an önce imalatlara gidemiyorsunuz, alt yapılarla ilgili şehircilik açısından, trafik açısından problemleriniz oluyor. Bunlar aslında bizim işimizin gereği. Ama biz şu anda yüklenicimize yer teslimi yaptık” ifadelerini kullandı.

TÜRK: BÜTÇESİNİ AYARLADIĞIMIZ BİR MÜTEAHHİDİMİZ VAR

Türk, “Bugün ki teknik gezinin dışında aslında Sayın Kulüp Başkanımızdan, sportif açıdan bu süreç nasıl etkilenir? Çünkü hep süreçlerin bu statların gerçek sahipleriyle kulüplerle yürütüyoruz. Bizim mühendislik tercihimiz aslında buranın tertemiz bize verilip bir an önce hızlı bir şekilde yapmak. Türkiye’de ekonomik olarak parası hazır olan hiçbir problemi olan statlarımızı bile mühendislik açısından en az 400, 500, 700 günden önce bitiremiyoruz. Bunlar büyük yapılar. Çok detayı görünmezse bile mühendislik açısından biz zaman, bir projelendirme, bir titizlik gerektiren yapılar. Tabi bu arada taraftar grupları, kulüplerin bazı sportif açıdan istekleri oluyor. Onların yerine getirilmesi, kısacası bu süreler, 500 gün, 700 gün yapım süreçleri sürüyor projelendirmeler hariç. Önümüzde öyle bir süreç var. Mevsimsel olarak da çalışmayacağımız günler var. Sportif açıdan da kulübün bu alanlara ihtiyacı var. Bunların hepsini bugün hem mühendislik olarak işimize baktık, hem de kulüp açısından Sayın Başkanımızın fikirlerini aldık. Yerel yöneticilerle konuşacağız, Sayın Valimizle fikir alışverişi yapacağız ki biz nasıl yapalım bu işi? Şu anda bu statla ilgili bir yer teslimi yaptığımız ve bütçesini ayarladığımız bir müteahhidimiz var” şeklinde konuştu.

TÜRK: SABIRSIZLIKLA BEKLEYEN TARAFTARLARA BU İŞİ HEDİYE ETMEK İSTİYORUZ

Tesislerden Sorumlu Spor Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, “Nasıl başlayım? Yerinde parça parça yapmakla ilgili bizim yapılabilir mi? evet yapılabilir ama burada hem bir sportif açıdan bir eksen kayması olacak, Kuzey Güney eniyle ilgili, hem de mimarı yapısı açısından mevcut sahaya bile gireceğimiz alanlar olacak. Bir de biz bu zemini tabi 5-6 metre kaldıracağımız için bazı sportif sıkıntılar da olabilir. Bunların hepsini biz detaylıca konuştuk. Bakalım kısa sürede bir karar vereceğiz. Ama bizim penceremizden bizim bu işe çok hızlı bir şekilde başlayıp sabırsızlıkla bekleyen taraftarlara bu işi hediye etmek istiyoruz” dedi.

TÜRK: YAKLAŞIK 22-23 BİN CİVARINDA KAPASİTESİ OLACAK

Kapasite konusuna değinen Gençlik ve Spor Bakanlığı Tesislerden Sorumlu Spor Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, “Stadyum kapasiteleri konusunda eskisi gibi ısrarcı olmadıklarını görüyorum talep sahiplerinin. Neden? Yeni açtığımız stadyumlarla ilgili söylüyorum; Eskişehir iyi bir ekip, Antep, Samsun, Trabzon ikinci katlarının hiç dolmadığını bırakın hiç açılmadığını da görüyoruz. Ama bizim mühendislik olarak ya da Gençlik Spor Bakanlığı projelendirmemizdeki koltuk kapasiteleri bizim biletli seyirci kapasitesinde bir algı bir anlayış, bir gelenek gibi düşünün. Biz diyoruz ki 18 bin Elazığ stadı. Aslında bunun içinde protokol yok, onun içinde basın yok, loca koltukları yok. Ama TFF’ye elektronik biletle ilgili numaralandırılmış koltuk verdiğini zaman bakıyorsunuz ki bu koltuklar 22 bin, 23 bin. Yani 30 bin dediğimiz Adana 35 bin, 30 bin dediğimiz Samsun 35 bin, 36 bin. Eskişehir 30 bin diye geçiyor, bizim konuşmalarımızda, proje numaralarımızda 36 bin küsür gibi. Ama şöyle düşünün; üstteki basamakları bir sıra arttırırsanız bize maliyeti 2 milyon lira. Getirdiği koltuk kapasitesi 4 bin. Çok zor değil. Ama demin de söylemeye çalıştığım gibi; artık taraftarlar, kulüpler, takımların, yöneticileri daha butik, daha maç anında seyirci baskısını karşı tarafa sportif açıdan hissettirebilecek alanlar istiyorlar. Elazığ Stadının koltukları 23 bin, 22 bin. Kağıt üzerinde değil ama yeri de saydığınız zaman oturulabilir koltukla satılabilir arasındaki farktan kaynaklanıyor. 22 bin, 23 bin civarında da tam sayıyı bilmiyorum, yaparken de varsa ki bin, 2 binlik eksiklik onlar zaten müdahale edilebilir sorunlar” diye kaydetti.