Cisimleri Nasıl Kullanacağını Çözebilen Makineler Üretildi

MIT’deki bilim insanları, 3 boyutlu haritalama kullanarak cisimleri kullanabilen robot üretti.

Cisimleri Nasıl Kullanacağını Çözebilen Makineler Üretildi

Robotlar, daha doğrusu yapay zekalar ve insanlar aynı şekilde düşünmezler. İnsanlar bir cismi gördüklerinde onunla ne yapacaklarına karar verebilirken makineler, kendi programlamalarına bağlı olarak kalıyorlar.

ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’den bilim insanları, 3 boyutlu haritalama kullanarak görsel haritalar çıkartan ve böylece cisimleri doğru şekilde taşıyıp doğru yere yerleştirebilen makineler üretmeyi başardı. MIT’nin CSAIL (Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı) ekibinin geliştirdiği sistemin ismi ise kPAM.

CSAIL’den yapılan açıklamaya göre kPAM (anahtar nokta kolaylık manipülasyonu) adlı sistem, benzerlerinden çok daha gelişmiş durumda. Bu sistem bir kahve kupasını gördüğünde sapından çengele asabiliyor.

“Nesneyi biraz daha anlayabilmek -birkaç anahtar noktanın yeri- pek çok kullanışlı manipülasyon görevi için yeterli.” diyen MIT’den Profesört Russ Tedrake, cihazın günümüzün makine öğrenme algılama algoritmaları ve planlama algoritmalarıyla bir arada çok iyi bir şekilde çalıştığını belirtti.

Araştırmacılar kPAM’ın ileride daha büyük görevleri de yerine getirebileceğine inanıyorlar. Örneğin bu sisteme sahip robotlar bulaşık makinelerini dizip boşaltabilecek, keza endüstride de daha karmaşık işlemleri makineler kendileri yapabilecek.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137