Son yıllarda otomobil devleri elektrikli otomobillerin geleceğinin parlak olduğunun farkına vardı. Ardından da peş peşe kendi elektrikli araçlarını ve elektrikli konseptlerini tanıtmaya başladılar. Bu konseptlerden biri de Fransız Citroen’den geldi.

Firmanın “tekerlekli salon” olarak tanımladığı konsept aracı 19_19, şirketin yaptığı tanımdan da anlaşılacağı gibi konforu ve rahatlığı öne çıkarıyor. Dinamik sürüşten ziyade rahatlığa odaklanan bir konsept otomobille karşı karşıyayız. Araç içindeki alan elbette bir salondan daha üçük ancak koltuklar evdekilerden pek de farklı değil.

Aracın içerisindeki koltuklar ayarlanabiliyor, kısmen de olsa döndürülebiliyor. Citroen bu koltukların yolcuların her ihtiyacına yeteceğini söylese de bunun ne anlama geldiğini belirtmemiş, muhtemelen koltukların masaj, ısıtma, soğutma gibi özellikleri olmasını dile getirdiler. Öte yandan araçta kişileri sadece bir varlık olarak değil kişisel düzeyde de tanıyabilecek, ona göre hareket edebilecek bir yapay zeka sistemi var.

Otonom araçlarda pek görmesek de Citroen bu aracında alışıldık direksiyonlardan vazgeçmiş değil. Sürücü aracı kendi kontrol etek isterse diye çıkarılabilir direksiyon ve pedallar var.

Aracın genel tasarımı ise havacılıktan, jetlerin pilot kabinlerinden esinlenerek yapılmış. İnce kenarlı cam tavan geniş bir görüş alanı sağlıyor.

Performans anlamında da aracın özellikleri hiç fena sayılmaz. En yüksek hızı 200 km olan araç, 0’dan 100’e 5 saniyede çıkıyor. Aracın menzili 800 kilometre ve 20 dakika şarjla 600 kilometre daha yol gidebiliyor.

Bunlar tabii şimdilik teorideki özellikler. 19_19 konsept araç Citroen’in 100. yıl kutlamalarının bir parçası. Konsept araç insanların karşısına ise 16 Mayıs’ta Paris’te yapılacak olan VivaTech’te çıkacak.