Google'ın I/O 2019 etkinliğinde Android Q'nun özellikleri ortaya çıktı. Google, bir süredir hakkında söylenti kazanının kaynağı işletim sistemi için geliştirdiği özellikleri resmiyete kavuşturdu. 

Lafı daha fazla uzatmadan, söz konusu özelliklere geçelim.

2019 sonbaharında geliyor:

Android Q, bu yıl sonuna kadar bazı Android cihazlarda sunulacak. Ağustos ayında tanıtılacak yeni Pixel cihazlarında ön yüklü olarak gelecek işletim sistemi, günümüzün amiral gemilerine da yıl sonuna kadar güncelleme olarak sunulacak.

Karanlık Mod:

Android Q'nun uzun süredir kullanıcıların beklediği bir özellik olan karanlık mod ile geleceği kesinleşti. Google, karanlık mod üzerindeki son dokunuşları beta sürümünde yapacak, Android Q siyah bir arayüze sahip olacak.

Geri tuşu artık tarih oluyor:

Android Q, en sembolik özelliklerden birisi olan geri tuşunu tarihe gömecek. Onun yerine dokunmatik ekran mantığına daha uygun olan kaydırma hareketleri gelecek. Kullanıcılar iki kez kaydırma yaparak uygulama içinden geriye doğru hareket edebilcekler. Şimdilik ne gibi alışkanlık sorunlarına yol açacağını tahmin etmek zor değil.

3 yıl süreyle güvenlik güncellemesi garantisi:

Google, Android Q ile birlikte gelen her cihaz için 3 yıl süre boyunca güvenlik güncelleştirmelerini anlık olarak gönderecek. Bu güncellemelerin periyodu ise aylık ya da üç aylık olabilir. Henüz net bir açıklama yapılmasa da Android One programının kapsamı genişleyecek gibi görünüyor.

Ayrıca Google Play Privacy özelliği ile kullanıcılara daha çok gizlilik seçeneği de sunulacak.

Odaklanma modu:

Android, zaman zaman insanı bildirim yağmuruna tutan yapısıyla biliniyor. Odaklanma modu ise bildirimlere kısa süreli molalar vermenizi, o an yaptığınız işe odaklanmanızı sağlayan bir özellik. Özellikle işini telefondaysa, sürekli yukarıdan çıkan bildirimleri görmek isteyemeyebilirsiniz. Özellik temel olarak Rahatsız Etmeyin moduna benzese de onun yerini alacak. Zira Google cihazı elinizden bırakmanızı tetikleyecek özellikleri pek sevmiyor. Odaklanmak, daha güzel bir isim gibi görünüyor.

5G uyumluluğu:

Google ağzını bu konuda pek açmasa da 5G devrimine uyumlu bir işletim sistemi geliştirdiğinin sinyallerini verdi. Bu da Android Q’nun daha çok önümüzdeki yıl çıkacak amiral gemilerde farkını hissettireceğini gösteriyor. 

İnternetsiz canlı altyazı:

Google, anlık altyazı oluşturma teknolojisinde Android’i merkez haline getiriyor. Cihazınız internete bağlı olmasa bile videolara otomatik olarak altyazı ekleyebiliyorsunuz. Sadece YouTube videoları için değil, aynı zamanda çektiğiniz videolardaki konuşmaları da canlı ve anlık olarak sesleri altyazılara dönüştürüyor. 

Akıllı Yanıtlama bildirimleri (Smart Reply):

Akıllı cevaplama sistemi, Android Q'nun en pratik özelliklerinden birisi olacak. Örneğin bir arkadaşınız "Akşam Taksim Meydanı'nda buluşalım mı?" şeklinde mesaj attığında, mesaj bildiriminde bazı butonlar göreceksiniz. Bu butonlar, sizin için Taksim Meydanı'na rota çizmek için doğrudan Haritalar uygulamasına yönlendirecek. Dahası mesajda bir buluşma teklifi olduğundan, siz de otomatik olarak "Olur" ya da "Hayır gelemem" gibi yanıtlar verebileceksiniz. 

Konum gizliliği:

Android Q'nun Google'ın gizlilik politikalarını genişlettiği bir işletim sistemi olmasını bekliyorduk. Konum gizliliği özellikleri de bu beklentimizi doğrulamış oldu. Artık konum bilgilerinizi kullanan uygulamaları bildirimlerde görebileceksiniz. Uygulamaların arka planda çalışırken konum bilgilerinizi almasını engelleyebileceksiniz. 

Tüm bunlara ek olarak Google Haritalar'da tıpkı Google Chrome'daki gizli sekme özelliği gibi konum gizleme özelliği de kullanılabilecek. 

Android Q'nun 3 beta sürümünün dağıtımına başlandı:

Toplamda 12 farklı üreticinin 21 yaygın cihazı için Android Q Beta 3 sürümünün dağıtıma açıldığı duyuruldu. Geçtiğimiz yıl Android P için bu rakam yarı yarıya daha azdı. Bu da işletim sisteminin daha kararlı olabileceğini gösteriyor. 

Google, Android Q ile birlikte 3 yıl boyunca güvenlik güncelleştirmesi servisi sunacağını da açıkladı.