Google'ın Kişisel Bilgilerinizi Almasını Nasıl Engellersiniz?

Kalabalık bir şehirde, yol tarifi istediğini yabancı birisi internet geçmişinize ve fotoğraflarınıza bakmak isterse tepkiniz ne olur? Google, hedefli reklamları için bunu uzun yıllardır yapıyor. Kendinizi Google’dan korumanın yollarını, kişisel bilgi gizliliğinizi arttırmanın bazı püf noktalarını paylaşıyoruz. Google’ın hakkınızda neleri takip ettiğini görünce şaşıracaksınız.

Google'ın Kişisel Bilgilerinizi Almasını Nasıl Engellersiniz?

Kişisel bilgilerinizin güvenliği konusunda endişeli misiniz? Görülen o ki internetteysek, gerçek dünyadaki kadar büyük endişelerimiz yok. Çoğu insan daha dün akşam ne yediğini bile unuturken, internet unutmuyor. 

Google, internetin hafızasının önemli bir kısmını oluşturuyor. Kişisel bilgilerimiz, ücretsiz kullandığımız hizmetler karşılığında Google’ın elinde birikiyor. Firma da bu bilgileri ilgi alanlarımıza göre reklamlar sunmak için kullanılıyor. Nitekim hiç tanımadığımız bir insanın hakkımızda çok şey bilmesi kadar tuhaf bir durum içindeyiz. Daha da kötüsü, insanlar bu duruma giderek alışıyorlar. 

Peki Google’a verdiğimiz kişisel bilgilerimize ulaşabilir ya da onları kontrol edebilir miyiz? Yasal zorunluluklara teşekkürlerimizi sunarak “Evet” diyoruz. Google ona sunduğumuz hemen her verimizi kontrol etmemize olanak sunuyor. Yalnız ufak ayarlar yapmamızı şart koşuyor. Bu ayarları da son kullanıcıların ulaşamayacağı yerlerde saklıyor. 

1. Adım: Google’da depolanmış bilgilerinizi toplu olarak indirin

Google, hesabınızı kullandığınız her hizmetinden elde ettiği verileri toplu olarak indirmenize olanak tanıyor. Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox gibi bulut seçeneklerinin yanı sıra, verilerinizi doğrudan hard diskinize kaydetmenizi sağlayacak bağlantı talebinde de bulunabiliyorsunuz.

  • Google veri talep etme sayfasına gidin,
  • Karşınıza çıkan listeden, verilerinizi indirmek istediğiniz uygulama ya da hizmetleri seçin, 
  • Sonraki Adım’a tıklayarak arşiv biçmizini seçin,
  • Teslim yöntemi kısmında verileri nereye indirmek istediğiniz sorusuna yanıt verin (E-posta yoluyla bağlantı talep etmenizi öneririz),
  • Dosya türü olarak .ZIP ya da .TGZ’den birini seçin (.ZIP öneririz),
  • Arşiv boyutu kısmındanda veri dosyalarınızın boyutuna sınırlama getirebilirsiniz. Eğer girdiğiniz boyuttan daha büyük veri miktarına sahipseniz, Google size verileri parçalara ayırarak gönderecektir. 2 GB’dan daha büyük bir dosya seçimi yaparsanız, verileriniz .ZIP64 formatında gönderiliyor.
  • Üçüncü ve son adımda ise Arşiv Oluştur seçeneğine tıklayarak beklemeye koyulun,
  • Dilerseniz başka arşiv oluştur diyerek, hizmet ya da uygulamaları tek tek seçip verilerinizi de talep edebilirisiniz. 

Google yapılan arşiv taleplerine “saatler ya da günler içerisinde” yanıt vereceğini söylüyor. Bu durum sizin Google hizmetlerini nasıl kullandığınıza göre değişiyor. Eğer bir YouTube içerik üreticisiyseniz, talep ettiğiniz veriler arasında YouTube videolarınız da dahil olduğundan boyut yükseliyor. Eğer bir son kullanıcıysanız, verilerinizin size ulaşması en fazla 1 gün sürüyor.

  • Uyarı: Eğer Google’daki verileriniz 15-20 GB’dan fazlaysa, listede yer alan bulut platformlarındaki ücretsiz depolama hizmeti yetersiz gelecek, muhtemelen ek depolama alanı satın almak zorunda kalacaksınız.

İndirilen verilerinizi kontrol ederek, Google’ın sizin hakkınızda neler bildiğini daha yakından görmeniz mümkün olacak. 

Bu aşamada biraz şok olmanız muhtemel. Aşağıdaki örnekte 3 yıl öncesinin konum bilgileri yer alıyor:

Bu ve bunun gibi bilgileri Google’dan gizlemek adına yapmanız gerekenler ise oldukça basit. Gelin şimdi onları anlatalım.

2. Adım: Google'a karşı neredeyse görünmez olun

  • Bunun için öncelikle Google hesaplarınıza ait detaylı ayarlara ulaşacağınız myaccount.google.com sayfasına gidin. 
  • Soldaki menüden Veri ve Kişiselleştirme seçeneğine tıklayın.
  • Açılan sayfanın en üstünde “Gizlilik ayarlarınızı inceleyin” bölümü var. Altındaki “Başlayın” seçeneğine tıklayarak, Gizlilik Kontrolü sayfasına gidin.
  • Bu sayfada ise Google’ın hangi bilgilerinizi kaydettiğini görüyorsunuz. Listede 7 başlık altında farklı maddeler bulunuyor. 

Tüm bunlara göz atarak, yanında açık yazan seçenekleri tek tek kapatmanız gerekiyor.

  • Ancak durun! Google burada sayfadan ayrılmadan veri akışını kesmenize izin vermiyor. O yüzden “Açık” seçeneklerinin üzerine tıklayarak, her başlıktaki veri akışını teker teker kesmek zorundayız. 

Örneğin, "1. Google deneyiminizi kişiselleştirin” başlığı altındaki “Web ve Uygulama Etkinliği”başlığı yanındaki “Açık” kelimesine tıklayın, açılan sayfadaki butonu kapalı hale getirin ve bir önceki sayfaya dönerek bu işlemi tüm “Açık” olan veri kaynakları için gerçekleştirin.

3. Adım: Google'ın daha önce kaydettiği tüm verileri görün

Bu aşamada ise Google’ın kaydettiği ve yasal olarak bize de göstermek zorunda olduğu kişisel verilerimize yakından bakacağız.

  • Etkinlik Kontrolü sayfasına gidebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfa, Google’daki etkinliklerinizi gruplar halinde listeliyor.

Örneğin “Konum Geçmişi” kartına gelerek altındaki “Geçmişi Yönet” butonuna tıklayıp, daha önce hangi konumlarda bulunduğumuzu görebiliyoruz. Buradaki konum bilgileriniz, yukarıda gördüğünüz haridaki gibi 3 yıl önceye kadar gidebiliyor. Aynı şekilde Google “Konuşma ve Ses Etkinliği” kartından, Google Asistan’a yaptığınız sesli sorguların kaydını bulabilirsiniz. 

Diğer kartlardan da diğer hizmetlerde gerçekleştirdiğiniz eylemlerin geçmişine ulaşabilirsiniz. 

Sonuç:

Birinci adımda hep birlikte Google’ın kaydettiği kişisel bilgilerimizi talep ettik. İkinci adımda bu bilgilerin kaydedilmesini nasıl engelleyeceğimizi gördük. Üçüncü adımda ise Google’ın kaydettiği bilgileri görme şansı yakaladık. 

Bu üç adım, kişisel bilgilerimizin güvenliğini ve önemini ortaya bir kez daha koyuyor. Google her ne kadar güvenlik konusunda sınırları aşan bir firma da olsa, geçtiğimiz yıl Facebook’un başına gelenleri unutmak son derece güç. Herhangi bir bilgi sızıntısında ya da Google hesabınızın ele geçirilmesi durumunda, bu bilgilerin hepsi hiç tanımadığınız insanların eline geçmiş oluyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137