Google, katlanabilir akıllı telefon teknoloji üzerinde ön çalışmalar yapıyor ancak kısa vadede teknoloji devinin amiral gemisi akıllı telefonu Pixel’in katlanabilir versiyonunu görmek pek mümkün görünmüyor. Bükülebilir, menteşeli ekranlara sahip telefonlar geleceğin telefonları olarak övülüyor ve yapabilecekleri şeyler ile heyecan yaratıyor.

Ancak katlanabilir telefonlarla ilgili ilk günkü heyecan, Samsung’un Galaxy Fold’unun ekranın kırılmasıyla birlikte söndü ve Samsung, 1980 dolarlık fiyat etiketine sahip olan telefonunun yayımlanma tarihini ötelemek zorunda kaldı.

Pixel telefonların geliştirilmesinden sorumlu olan Mario Queiroz, Google’ın I/O geliştirici konferansı öncesinde yaptığı konuşmada, Google’ın katlanabilir telefonları denediğini ancak katlanabilir ürün pazarına girmek için acele etmediğini söyledi.

Google’ın katlanabilir telefon prototipini ne zamandır geliştirdiği veya ekranın kapalı ve açıkken nasıl çalıştığı henüz belli değil. Galaxy Fold, ön tarafında küçük bir ekrana sahip ve açılabilir büyük ekranı iç tarafta kalıyor. Huawei’in katlanabilir telefonu Mate X ise daha farklı bir tasarıma sahip. Telefonun 8 inçlik ekranı cihazın dış tarafında bulunuyor.

Queiroz, yaptığı konuşmada “Katlanabilir ekranlar ve diğer birçok yeni donanım teknolojisinin ön hazırlığını yapıyoruz ve şu an için bununla ilgili bir ürün duyurumuz yok. Şu an Pixel ailesinin yeni üyeleri olan satın alınabilir Pixel 3A ve Pixel 3A XL’a odaklanmış durumdayız”ifadelerini kullandı.

Google geçtiğimiz hafta, Pixel satışlarının bir önceki yıla düştüğünü açıklamıştı. Google CFO’su Ruth Porat ise bunun sebebinin “premium akıllı telefon pazarındaki baskılar” olduğunu söyledi. Google’ın rakipleri de benzer durumlarda. Apple geçtiğimiz hafta, iPhone satışlarını giderek azaldığını söyledi. Samsung da düşen telefon gelirleriyle boğuşuyor.

Gartner’ın geçtiğimiz ay yaptığı tahminlere göre, 2023 yılına kadar katlanabilir akıllı telefonlar 30 milyon adetlik satışa ulaşacak ve yüksek segment akıllı telefon pazarının %5’ini oluşturacak.