Kanseri Kemoterapiye İhtiyaç Duymadan Durdurmanın Yolu Bulundu

Hücrelerimizin kendini imha kodları olduğu biliniyor. Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu kodu kullanarak kanserli hücreleri öldürmenin bir yolunu buldu.

Kanseri Kemoterapiye İhtiyaç Duymadan Durdurmanın Yolu Bulundu

İnsan hücrelerinde bulunan intihar kodu, kanser tedavisinde yeni bir çığır açılmasını sağlayacak. Bunu yapmak için de kodu tetikleyecek mini RNA'lar kullanılacak.

Northwestern Üniversitesi araştırmacılarının yaptıkları çalışmalara göre bu kod, aslında hastalıklarla mücadele için evrimleşmiş bir özellik. Kansere dönüşmeye başladığını fark eden hücreler kendilerini öldürüyorlar ancak sistem her zaman işleyemiyor.

Bu işlemi tetikleyip sentetik olarak güçlendirmek ise hastaların, kemoterapi sürecine girmeden tedavi olmasını sağlayacak.

Araştırmanın yayımlandığı makalenin başyazarı olan Profesör Marcus E. Peter, artık kodu bildiklerine göre kemoterapiyle uğraşmadan ve genlere zarar vermeden tedavinin bir yolunu bulduklarını söylüyor.

"Artık bu küçük RNA'ları doğrudan hücreye göndererek kendini öldürme düğmesine basabiliriz." diyen Peter, hedefinin yeni bir yapay zehir üretmek olmadığının, doğanın açtığı yoldan ilerlemek olduğunun altını çizdi.

Yeni geliştirilen RNA'nın kanser hücrelerini öldürmekte doğal RNA'dan daha başarılı olduğunu kaydeden Profesör Peter, yine de bu buluşun tedavi için kullanılmasına yıllar olduğunu söyledi.

Araştırmacıların bulgularını paylaştıkları makale Nature Communications'da yayımlandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137