Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu"ndan derlenen verilere göre, mobil abone sayısı artmaya devam ediyor.

Geçen yılın üçüncü çeyreği sonunda mobil abone sayısı, ülke nüfusuna yaklaşarak 82.8 milyon oldu. Mobil abone yaygınlığı ise yüzde 99,6 olarak gerçekleşti.

76.5 Milyon 4.5g Abonesi Var

Mobil abonelerin 76.5 milyonunu 4.5G aboneleri oluştururken, 3G abone sayısı 4.4 milyona geriledi. Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısındaki artış devam ederek 6.1 milyonu geçti.

147 Milyon Numara Taşındı

Mobil sektörde rekabeti artıran unsurlardan "numara taşınabilirliği" hizmetinden üçüncü çeyrekte yararlanan abone sayısı 3.3 milyon olurken, toplamda ise bugüne kadar yaklaşık 147 milyon numara taşındı.

Korona virüs salgınından olumsuz etkilenmeyen elektronik haberleşme sektöründe, özellikle geniş bant hizmetlerde oluşan talep hem yeni abonelikler hem de mevcut abonelerin daha fazla veri kullanması anlamında arttı.

Türkiye'de 65 milyonu aşkın mobil ve 15.8 milyonun üzerinde sabit olmak üzere yaklaşık 81 milyona geniş bant internet abonesi bulunuyor. Bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yıllık bazda geniş bant abone sayısında yüzde 5 artış gerçekleştiği görülüyor.

Fiber Abone Sayısı 3.7 Milyona Ulaştı

Toplam fiber abone sayısı 3.7 milyonu geçerken, kablo internet hizmeti alanların sayısı 1.2 milyonun üzerine çıktı.

Abonelerin veri kullanımı artarak, sabit geniş bant abonelerinin 2020 yılının üçüncü çeyreğinde ortalama aylık veri kullanımı 153 gigabyte, mobil abonelerin ortalama aylık veri kullanımı ise 9,3 gigabyte olarak hesaplandı.

Bu veriler bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında sabitte yüzde 35, mobilde ise yüzde 45 civarında kullanım artışı olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'deki toplam fiber şebeke uzunluğu geçen yılın üçüncü çeyreğinde 413 bin kilometreyi aşarak yıllık bazda yüzde 11 arttı.