Dünyaca ünlü finansal destek platformu Patreon, site üzerinde bazı değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Bilindiği üzere platformun iş modelinde daha önce de çeşitli değişiklikler yapılmış ve sitede bazı aksaklıklarla karşılaşılmıştı. Aralık 2017’de yapılan ücret değişikliğini kıdemli başkan yardımcısı Wyatt Jenkins şöyle tanımlamıştı: “Tüm internet bize sırtını döndü.” Bu değişiklik yapıldığında kendisinin şirketteki yedinci günüydü.

Geçtiğimiz hafta röportaj veren Jenkins, şirketin, güveni tekrar kazanabilmek için elinden geleni yaptığını ve şeffaflığın sağlanacağını açıkladı. Jenkins fiyatlandırma değişikliğiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Var olan kullanıcıların fiyatlandırmasını değiştirirsek, başımıza büyük bir bela alırız.”

Sitenin bu sefer yaptığı değişiklik ise bir kullanım katmanı. Bu katmanlar üçe ayrılıyor: bir tanesi sıradan destekçiler için, diğeri tam özellikli ve esas kullanıcılar için, en sonuncusu ise deyim yerindeyse 'ağır toplar' için. Açıklamaya göre şu an ki kullanıcılar, orta katmanda yer alıyor ve aynı ücrete tabiler.

Değişiklik konusunda binlerce üreticiyle görüştüklerini dile getiren Jenkins “Patreon, üreticiler ve hayranları hakkındaki kararları tek başına almıyor. Üreticiler bundan nefret ediyor” dedi. Jenkins, premium’un ilk başta limitli olacağını ve aylık en az 300 dolar toplayabilen içerik üreticiler için olacağını da dile getirdi.

Değişiklik için şu an ki kullanıcılara iki aylık bir hazırlık süreci verilecek. Yani Mayıs ayına kadar bu değişikliklerin herhangi bir etkisi olmayacak. Patreon’un gelecekle ilgili farklı düşüncüleri de bulunuyor. Sitenin planları arasında canlı yayın platformu kurmak da yer alıyor.

Şu an ki kullanıcılar için hâlâ aynı ücretlendirme geçerli olsa da Patreon, ücret yapısında da bir değişikliğe gidiyor. Bu değişikliğin hedeflediği şey ise küçük bağışlardaki azalan ücretler