Tesla Model 3 ile birlikte batı yarımkürede saf elektrikli araçların yükselişi başlıyor. Avrupa’daki son kayıt ve satış verilerine göre, Tesla’nın orta ölçekli sedan otomobili hem Kuzey Amerika hem de Avrupa pazarını “sallıyor”.

Henüz bazı pazarlara bile girmemiş ve Avrupa pazarına ocak ayı sonunda giren Model 3’ün bu hızı oldukça dikkat çekici. Normalde bu süreç bayilerin, ihtiyacı olan stoku toplamasıyla ve müşterileri arasında farkındalığı yaymasıyla birlikte nispeten yavaş ilerler. Dolayısıyla Tesla’nın elde ettiği bu olağanüstü başlangıç oldukça dikkat çekici.

Pazarda birinci ayını dolduran Model 3, daha şimdiden Avrupa pazarının en çok satılan elektrikli aracı haline geldi ve pazardaki bilindik markaları da gerisinde bıraktı. Model 3’ün satış başarısını daha da net bir şekilde anlatmak gerekirse geçtiğimiz sene satışa sunulan ve oldukça iyi bir satış rakamına ulaşan Nissan Leaf’i tahtından etmiş durumda. Burada Model 3’ün Nissan Leaf’den daha pahalı olduğunu da vurgulamak gerekiyor.

Tesla Model 3 ayrıca, premium orta ölçekli sedanlar konusunda da Alman premium markalarını geçerek birincilik koltuğuna oturmuş durumda. Bu segmentteki araçlara olan talebin düşmesine rağmen sedanlara olan talep yüzde 7 artarak 11.800 birime yükseldi ve Tesla Model 3, 3.630 araçla Mercedes C-Class, Audi A4 ve BMW 3-Series’in önünde bu alanda lider konumunda bulunuyor.

Tesla’nın bu başarısının uzun vadeye nasıl yayılacağı ise rakiplerinin nasıl bir tepki göstereceği ve pazara süreceği orta ölçekli elektrikli araçlara bağlı. Bu alana giriş yapacak olan Polestar 2’nin 2020’de pazara sunulacağı düşünülürse Model 3’ün alandaki önceliği elektrikli SUV Jaguar I-Pace, Audi E-Tron ve Mercedes EQC ile rekabet etmek olacaktır.