Türk SİHA'ları üretim maliyetinde de 'rol model' olacak

Savunma sanayiinin pek çok kaleminde yerli ve milli adımlar atan Türkiye, sürecin birim maliyet kısmından da ümitli. Türk SİHA’larının bu konuda rol-model olabileceğini anlatan uzmanlar, diğer ürünlerin maliyetinin de zamanla azalacağı görüşünde.

Türk SİHA'ları üretim maliyetinde de 'rol model' olacak

Türkiye’nin savunma sanayii projelerinin büyük çoğunluğu aslında 1990’lı yıllarda ortaya konsa da o dönemin ekonomik koşulları ve siyasi iradenin bu alandaki tutumu ihtiyaç duyulan ürünlerin dışarıdan temin edilmesi noktasında bir yaklaşım doğurdu.

2000’li yıllarla birlikte Ankara bu stratejisinde değişikliğe gitti ve maliyet açısından çok daha yüksek bedellere neden olsa da kendi projelerini kendi üretme konusunda kararlılık gösterdi. Bugün gelinen noktada, yerli ve milli savunma sanayiinin geldiği seviyede bu değişiklik önemli bir kırılmayı beraberinde getirdi.

Maliyetleri düşürmek mümkün mü?

Kısa, orta ve uzun vadedeki ihtiyaçları için bir planlama yapan ve bu yol haritasına göre ilerleyen Türkiye’nin bugün yanıt aradığı başka sorular da var… Bunlardan biri de yerli ve milli savunma sanayii ürünlerinde maliyetlerin düşürülüp düşürülemeyeceği konusu.

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile bu durumu konuştuk. Doğan, sürecin detaylarına girmeden önce savunma sanayii projelerinin üretim süreçlerine dair genel bir çerçeve çizdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137