TÜBİTAK yöneticiliğinde, AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu.

Platform, söz konusu üniversitelerin ilgili birimlerinden 100 bilim insanı ile araştırmacı ve bursiyerlerden oluşan 90 kişilik ekip tarafından yaklaşık 11 aydır 19 ayrı noktada 128 diri fayda Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi kapsamında çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Yürütücü 14 Üniversitenin yer aldığı çalışmada Fırat Üniversitesi’nden Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da, yürütücü olarak yer alıyor.

Prof. Dr. Ercan Aksoy, 1 Eylül 2023’de yürürlüğe giren proje çalışmasının amacını anlattı.

Fatih Önalan Elazığ Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oldu Fatih Önalan Elazığ Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oldu

Prof. Dr. Ercan Aksoy, çalışma ile birlikte 3 bin 432 km fay araştırmasının yapılacağına dikkat çekerek 198 Paleosismolojik hendek açmaya Antakya fayı üzerinden başladıklarını ifade etti.

Fay hatları üzerinde açılan hendeklerin büyük bir titizlikle temizlendiğini ve örnekler alındığını aktaran Aksoy, hendeklerde geçmiş depremlerin izlerini aradıklarını ve deprem üretecek fay hatlarını incelediklerini kaydetti.

Devam eden çalışmalarda narlı fayını incelediklerini ve 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde herhangi bir kırığın oluşmadığını söyledi.

Geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalışmalar yürüttüklerini aktaran Prof. Dr. Ercan Aksoy, projenin 2025 yılında tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

Video:

Editör: Batuhan Baskal