İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca konuşuyor. Buna ek olarak günümüzde artık konuşulmasa da binlerce yıl önce kullanılan 5 dil daha biliyor. Veysel Donbaz, Sümerce, Akadca, Asurca, Babilce ve Hititçe'yi bilen dünya üzerindeki sayılı birkaç kişiden biri.

"Bu diller ölü dil ismini almıştır bu nedenle. O yüzden bunlar sadece tercüme edilir, Latince gibi."

Sümeroloji Donbaz'ın uzmanlık alanı. Üniversitede bu bölümü okumasının ise ilginç bir hikayesi var. Donbaz, o dönemde bu bölümün tek öğrencisi.

"Tek öğrenci olduğum için biraz da avantajlı durumdaydım. Çünkü kütüphanenin bana anahtarı verildi. Bu, ancak asistanlara veriliyordu."

Sümerce, insanlık tarihinin ilk yazı dili. 5 bin yıl geriye uzanıyor. Dilin ayırt edici özelliği, kelimeler arasında kadın ve erkek olarak fark bulunması.

"Sümercede emeku erkeklerin kullandığı dil, emesal diye bir de hanımların kullandığı bir dil var. Bütün yazılı resmi şeyler, kayıtlar hepsi erkek dilinde. Zaten hakim unsur erkekler."

Yazılan ilk aşk şiirleri, ilk antlaşmalar, ilk yasalar, verilen ilk rüşvetler. Kısacası tarihe düşülen notlar. Hepsinin bu güne taşınmasında Veysel Donbaz gibi eski dil uzmanlarının payı büyük.  

Kaynak: TRT Haber