Adana'daki "Yıkık Kent" Turizm İçin Ayağa Kaldırılıyor

Adana'da Varda Köprüsü ve 22 tünelin inşasında çalışan Almanların, Belemedik’te 1900'lü yılların başlarında kurduğu kentteki tarihi binaların turizme kazandırılması hedefleniyor.

Adana'daki "Yıkık Kent" Turizm İçin Ayağa Kaldırılıyor

Adana'nın Pozantı ilçesinde, 1900'lerin başında Varda Köprüsü ile Toros Dağları'ndaki 22 tünelin açılması için Belemedik'e kurulan şantiye alanındaki sosyal yapıların ayağa kaldırılması amacıyla Pozantı Belediyesi harekete geçti.

Toros Dağları'ndaki inşa süreci sırasında, bölgede bulunan 5 bin Alman mühendis ve işçinin kurduğu şantiye ile zamanla hasar gördüğü için "yıkık kenti" andıran hastane, okul ve kilise gibi yapıların bulunduğu bölgedeki kalıntıların turizme kazandırılması için özel ekip görevlendirildi.

Bölgede, harap durumdaki tarihi yapıların envanter ve proje çalışmalarına başlandı. Aralarında mimarın da yer aldığı ekip çalışmalarını sürdürürken, buradaki eski yapılaşmanın çevresine belediye tarafından sosyal tesis yapımına ağırlık verdi.

Hedef yabancı turist

Butik otel tarzında yapılara dönüştürülmesi planlanan eski binaların bulunduğu bölgeye restoran, mangal park gibi tesisler yapan belediye, yürüyüş yolları ve piknik alanlarıyla da sağladığı turizm hareketliliğine başta Almanlar olmak üzere yabancı turistleri de eklemeyi hedefliyor.

Bölgenin en görkemli yapısı olan, James Bond serisinin Skyfall filminde de aksiyon sahnelerinin çekimi yapılan Varda Köprüsü'nün daha fazla tanıtılması planlanıyor.

"Geçmişin izleri gelecek kuşaklara aktarılacak"

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, bölgeye yapacakları tesislerin çok önemli olduğunu söyledi.

Belemedik’e müze yapmak istediklerini belirten Çay, "Ayağa kaldırabileceğimiz binalar var. Bütçemizi zorlamayacak, daha çabuk ayağa kaldırabileceğimiz binaları restore edeceğiz " dedi.

Almanları da projeye dahil etmek istediklerini vurgulayan Çay, şöyle konuştu:

"Geçmişin izlerini gelecek kuşaklara aktarılmasına ciddi anlamda katkı sunacağımızı düşünüyorum. Bu işi çok önemsiyorum. Belemedik, Adana’nın doğal ve tarihi miras anlamında önemli yerlerinden biri. Bugüne kadar kıymetini bilemedik. Artık Belemedik’in kıymeti bilinecek. Her alanda çalışma yürütüyoruz."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137