Adana'da, geçen yıl ziyarete açılan Arkeoloji Müzesi'nden sonra 1907 yılında yapılan Milli Mensucat Fabrikası restore edilerek müze kompleksi (Mozaik Müzesi) oldu. Her iki müze de tarihe ışık tutuyor.

Mozaik Müzesi'nde fabrikanın iki hangarı kullanılarak, kronolojik sıraya göre ve toprak altından çıkarılan taban mozaikleri, zamanda yolculuk yaptırıyor.

Mozaik Müzesi'nde, 2-6. yüzyıl arası dönemlere ait 930 metrekare mozaik sergileniyor.

Çukurova tarihi eserleriyle önemli bir yere sahip

Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Çukurova'nın tarihi eserleriyle de önemli bir yer olduğunu söyledi.

Şehirde kazı çalışmalarının aralıksız sürdüğünden bahseden Dervişoğlu, çıkarılan eserlerin restore edilen asırlık fabrika hangarlarında sergilendiğini anlattı.

Milli Mensucat Fabrikası'nda Arkeoloji Müzesi'nin geçen yıl Mayıs ayında açıldığını ve hemen ardından Mozaik Müzesi ile ilgili çalışmaların başladığını hatırlatan Dervişoğlu, bu etabın da tamamlandığını ve eserlerin yerleştirildiğini belirtti.

2 bin 200 metrekare alanı bulunuyor

Dervişoğlu, Mozaik Müzesi'nde 2 bin 200 metrekare alan olduğunu ve şu anda 930 metrekare mozaiğin sergilendiğini anlatarak, "2 salondan oluşan müzemizde mozaikler kronolojik olarak yer alıyor. Mozaikleri orijinal durumuna göre yani nasıl bulunduysa o şekilde etrafındaki mimari unsurlarıyla birlikte sergilemeyi tercih ettik. Bu da farklı bir konsept olarak ziyaretçilerle buluşuyor" dedi.

Mozaik Müzesi'nde rezerv bölümlerin de olduğunu belirten Dervişoğlu, yeni mozaikler bulunduğunda buraya getirileceğini açıkladı.

"6 tematik müze yer alacak"

Dervişoğlu, Tarım ve Sanayi Müzesi binalarının da restorasyon ve konservasyonunun devam ettiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Bunlar da 2020 yılında inşallah açılır. Müzecilik açısından hem ülkemizi hem şehrimizi farklı bir noktaya taşır. Başka şehirlerde mozaik ve arkeoloji müzeleri çok var. Tarım ve Sanayi Müzesi ile fabrikanın da restorasyonu sırasında bulduğumuz 1907-1924 yıllarındaki yazılı belgelerinin de yer alacağı 'Milli Mensucat Fabrikası Yazılı Belgeleri' başlığı altında bir müzeyi de açacağız. Burada 6 tematik müze yer alacak. Bırakın ülkemizi dünyada böyle bir müze konsepti yok. Konsept tamamlandığı zaman sosyal tesisleriyle de ön plana çıkacak olan bir müze."

Arkeoloji Müzesi'ne 98 bin ziyaretçi

Arkeoloji Müzesi'ni açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı 98 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Dervişoğlu, Mozaik Müzesinin de açılmasıyla bu sayının artmasını beklediklerini anlattı.

Dervişoğlu, müzede yaşayan, eğiten, öğreten müzecilik anlayışı kapsamında 15 dalda el sanatları eğitimlerinin de yapıldığını söyledi.