Belediyelerin sahip olduğu çeşitli sorumluluklar vardır. Her belediyenin sorumlu olduğu kurumlar da bulunur. Belediyenin başında ise, belediye başkanları bulunur.

BELEDİYE NEDİR?

Belediye, kurumsal bir yapısı sayesinde ulusal ya da bölgesel kanunlar tarafından kendisini yönetme hakkı bulunan bir idari birimdir. Aynı zamanda; bir şehir ya da ilçenin aydınlatma, temizlik, su ve elektrik gibi ortak hizmetlerini ve ihtiyaçlarını gören örgüt anlamına gelir. Belediyenin başında ise belediye başkanı bulunur. Belediye başkanı 4 senede bir yapılan seçimler ile belirlenir.

BELEDİYE NE İŞ YAPAR?

Belediye, ilde gerçekleştirilen pek çok faaliyetten sorumludur. Belediyenin en önemli görevleri arasında ana görevlerinin arasında imar, ulaşım gibi kentsel alt yapı, su ve kanalizasyon; çevre ve çevre sağlığı gibi hizmetler gelir. Bu hizmetlerin yanında temizlik ve katı atık; zabıta, acil yardım, itfaiye, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik düzeninin sağlanması gibi önemli görevleri de vardır.

BELEDİYENİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?

 Belediye, kanunlarla belirlenen başka bir kamu kurum ve kuruluşuna verilmeyen mahalle müşterek niteliğine sahip olan her türlü görev ve hizmeti yapar ya da yaptırır. Bunun için gerekli kararları alır, uygular ve denetlemesini yapar.

 Belediye öncelikle su, imar, ulaşım ve kanalizasyon gibi çevre ve çevre sağlığı, kentsel alt yapı; temizlik ve katı atık; itfaiye, zabıta, acil yardım, kurtarma ve ambulans; defin ve mezarlıklar yapar. Bunun yanında şehir içi trafik; ağaçlandırma, konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, park ve yeşil alanlar; gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, meslek ve beceri kazandırma; evlendirme, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi gibi hizmetleri yapar ya da yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ve nüfusu 50.000’i geçen belediyeler, çocuklar ve kadınlar için koruma evleri açar. Belediye, kent ve coğrafi bilgi sistemlerini kurar.