Türk siyasi tarihine damga vuran isimlerden 8.Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının üzerinden 28 yıl geçti. Özal, 12 Eylül darbe yönetiminin ardından sivil siyasete geçişin kilit ismi oldu. Türkiye onun döneminde bir dönüşüm geçirdi.

Turgut Özal, 12 Eylül darbe rejiminin ardından seçimle işbaşına gelen ilk başbakan. 27 Mayıs darbesinden yaklaşık 30 yıl sonra Cumhurbaşkanlığına seçilen ilk sivil oldu.

Türkiye'yi serbest piyasa ekonomisine geçirdi, birçok yenilik onun döneminde hayatımıza girdi.

"Özal demokrat bir insandı"

Eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Anavatan Partisi'nin kuruluşundan itibaren uzun yıllar Özal’ın en yakınındaki isimlerden biriydi. Çiçek'e göre Özal, siyasete girerken Türkiye'nin bir daha 1980 öncesindeki günlere dönmemesinin hesabını yapmıştı. 

"Bu bölünmüşlükten Türkiye nasıl kurtulur, nasıl Türkiye yeniden kalkınma çabalarına yoğunluk verir, siyaset daha pragmatik olarak nasıl yapılabilir, bunun analizini iyi yapmıştı. Onun için partiyi kurarken 'Ben 4 tabanı birleştirdim' derdi."

Cemil Çiçek, Özal'ın en önemli özelliklerinden biri olarak "demokrat" bir insan olmasını gösteriyor. Türkiye'nin darbe rejiminden çıktığı bir dönemde Özal'ın bu özelliğine de ihtiyaç vardı.

"Sivil bir insandı. Sivil, üniforma meselesi değildir, zihniyet meselesidir. Çok üniforması olan insanlar var ki sivildir, çok sivil. Elbisesi, kravatı olmasına rağmen sivil olmayan bir zihniyete sahiptir."