Çiçek Sektörü Geçen Yıl 83 Ülkeye İhracat Yaptı!

Türkiye, koronavirüste tamamen duran küresel çiçekçilik sektöründe üretime ara vermeyerek, 83 ülkeye yaklaşık 107 milyon dolarlık ürün ihraç etti.

Çiçek Sektörü Geçen Yıl 83 Ülkeye İhracat Yaptı!

Ülke genelinde yaklaşık 55 bin dekarlık alanda üretilen çiçekler, yıl boyunca hem iç piyasaya hem de yurt dışına satılıyor.

GEÇEN YIL YURT DIŞINA 505 MİLYON DAL ÇİÇEK SATIŞI

Kesme çiçek, iç mekan, dış mekan bitkileri, çiçek soğanları ve çelenk ihracatını bünyesinde toplayan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, geçen yıl yurt dışına büyük bir bölümü karanfil olmak üzere 505 milyon dal çiçek satışı yapıldı.

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, salgın nedeniyle 2020'ye kötü başladıklarını ancak haziranda sevindirici sevkiyatlar yaptıklarını söyledi.

“YIL SONUNDA KARAMSARLIKTAN UZAK BİR TABLO”

İhracat yoğunluğunun temmuz ve ağustosta da devam ettiğini anlatan Yılmaz, yıl sonunda ise karamsar tablodan uzak bir ihracat rakamıyla karşılaştıklarını belirtti.

İhracat ayağında kesme çiçek üretimi yapan firmaların yılı daha iyi bir noktada bitirdiğini vurgulayan Yılmaz, iç pazara yönelik üretim yapan firmaların yılı daha zor geçirdiğini kaydetti.

"RAKİP ÜLKELERDEKİ AÇIĞI TÜRKİYE KAPATTI"

Yılmaz, haziranda yurt dışı satışlarının artmasını rakip ülkelerdeki üretim kaybından kaynaklandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Salgın sürecinde İspanya ve İtalya gibi ülkeler, dikim yapamadılar. Salgını daha şiddetli yaşadılar ve daha sert mücadele ettiler. Bizler İçişleri Bakanlığının talimatıyla gerekli önlemleri alarak dikim yapabildik. Bunun dışında bazı ülkelerde uçak sayısının azalması nedeniyle Avrupa'ya çok fazla çiçek gelmedi, gelenlerin de çok yüksek ücretleri oldu. Rakip ülkelerde oluşan açığı Türkiye kapattı. Sevkiyatların artmasında bu iki etken önemli rol oynadı. 83 ülkeye 107 milyon dolarlık çiçek sevkiyatı yapıldı.

HOLLANDA, EN BÜYÜK PAZAR

En büyük pazar Hollanda oldu. Bu ülkeyi de İngiltere, Almanya, Romanya ve Bulgaristan takip etti. Geçen yıla göre ihracatta önemli bir kayıp vermedik. Bu süreçte ülke olarak iyi bir sınav verdik. İhracatımızın geçen yılki rakamlarda seyretmesi alınan önlemlerin son derece başarılı olduğunu göstermekte."

SEKTÖR 2021'DEN UMUTLU

Bu yıl için umutlu olduklarını anlatan Yılmaz, "Geçen yıl koymuş olduğumuz 125 milyon dolarlık hedefi inşallah 2021 yılında yakalayacağımıza inanıyoruz." dedi.

Süs bitkilerinde dünyada yaklaşık 22 milyar dolarlık bir ihracatın söz konusu olduğunu, Türkiye'nin ise bu paydan sadece binde 7'lik kısmını alabildiğini aktaran Yılmaz, pazar payını daha da artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'nin karanfile dayalı ihracat yaptığına değinen Yılmaz, özellikle dış mekana yönelik üretim yapan firmaların da ihracat ağını geliştirmek istediklerini bildirdi.

SEKTÖR SEVGİLİLER GÜNÜNE HAZIRLANIYOR

Bu yıl için yeni yıl sevkiyatlarını bitirdiklerini, sektörün 14 Şubat'taki Sevgililer Günü'ne hazırlandığını ifade eden Yılmaz, Dünya Kadınlar Günü ve ardından İngilizlerin Anneler Günü için ekim çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137