Diyete başladığında beden ilk etapta hızla kilo kaybeder, özellikle fazla kilolu kişilerde kısa sürede çok fazla kilo verilir.

Ardından beden yaşamakta olduğu açlık durumundan dolayı kendini korumaya alır ve bu döneme uyum sağlamaya çalışırken depolanmış yağlarınızı korur.

Aç kalarak zayıflama hikâyesi ise beden bunu fark edip kendini durdurduğu an son bulur. "Yemek yemesem de kilo veremiyorum" durumu bu şekilde başlar.

KİLO VERMEM NEDEN DURDU?

Diyette hedeflediğiniz kiloya yaklaştıkça yani kilo verdikçe kilo verme hızı yavaşlayacaktır. Çünkü vücut ideal yağ oranı skalasının içine girdikçe düşmesini zorlaştırır, bu durumda bazı değişikliklerle vücudu şaşırtacak bu süreci iyileştirebilirsiniz. Çok uzun süre aynı diyeti uygulamak, metabolizmanın verdiği yanıtı keser. Bu durumda vücut hep aynı diyet ile karşılaştığı için kendini durdurur. Bu noktada beslenme düzenini değiştirmek majör etki sağlar.

KİLO VERME DURUNCA YAPILMASI GEREKENLER

- Halihazırda uygulamış olduğunuz diyeti değiştirin! Karbonhidrat alımı kısık olan ketojenik diyeti 1-2 hafta kadar uygulayın. Anında kilo vermeniz devam edecektir.

- Egzersiz yapmıyorsanız rutininize spor ekleyin, normalde spor yapıyorsanız yoğunluğunu veya süresini biraz daha artırın. HİT kardiyo egzersizlerini 4 gün uygulamak metabolizmanızın yavaşlamasını engelleyecektir.

- Uyku bozukluğu veya uykusuzluk kilo vermenizi zorlaştırır. Uyku düzeninizi ayarlayın kilo vermeniz için uyku çok önemli.

- Aralıklı oruç diyeti, plato evresinden çıkmak için faydalı olabilir. 2 hafta kadar uygulamanız kilo verme sürecinizi hızlandıracaktır.

BESLENMEMİZE NE EKLEYELİM?

- Su ve yeşil çay tüketiminizi artırın. Su tüketimi günde 3 litre, yeşil çay ise 3 fincanı bulmalı.

- 2-3 günlük çok düşük kalorili beslenme listelerini uygulayabilirsiniz. Özellikle 2 günlük sıvı beslenmek hem kısa süreli hem de hızlı sonuç verecek ve sizleri tıkanmış kilonuzdan kurtaracaktır.

- Baharatları artırın! Acı biberin yağ yakma etkisinden biraz daha faydalanmak için özellikle çorbalarınıza acı biber ekleyin.