Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Elazığ, tarihi yapıları ve göz kamaştıran doğasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Kaplıcaları, camileri, türbeleri ve medreseleriyle köklü bir tarihe sahip olan Elazığ, son yıllarda turizm açısından da oldukça gelişmiştir. Kültürel zenginliğe sahip olan bu şehir, yöresel lezzetleriyle de misafirlerini büyülemeyi başarır. Müzeleri, tarihi kaleleri, kaplıcaları ve şelalesiyle gezginlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Elazığ uçak bileti fırsatlarıyla, buram buram tarih ve anadolu kokan Elazığ’ı keşfe çıkmaya ne dersiniz? İşte, Elazığ’ı yakından tanımak isteyenlerin bilmesi gerekenler…

Elazığ’a Nasıl Gidilir?
Elazığ’a İzmir ve İstanbul’dan direkt uçuşlar bulunur. Pegasus’la yaklaşık olarak 1 saat 40 dakikada Elazığ Havalimanı’na iniş yapmak mümkün. Pegasus’un Elazığ’dan kalkan İstanbul ve İzmir aktarmalı Türkiye’nin birçok iline de uçuşu bulunur. Elazığ Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık olarak 12 km uzaklıktadır. Şehir merkezine ulaşım için pek çok şehir merkezinde tercih edilen Havaş’ın servisleri kullanılabilir. Şehir merkezine ulaşım yaklaşık olarak yarım saat sürer. Şehir merkezine daha hızlı şekilde ulaşmak isteyenler, havalimanında 7/24 hizmet veren taksileri tercih edebilir. Taksi kullanıldığında, şehir merkezine ulaşım yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar sürer. Elazığ, şehir içi ulaşımında hem turistlere hem de yerli halka büyük kolaylık sağlar. Belediye ve özel halk otobüslerinin yanı sıra minibüsler de aktif olarak kullanılır. Gezisine otobüsle devam etmek isteyenler Elz-Kart kullanarak ulaşmak istedikleri güzergahlara daha ekonomik gidebilirler.



Elazığ’a Gidenlerin Mutlaka Görmesi Gereken Yerler
- Harput Kalesi:
Tarihi dokusuyla görenleri kendisine hayran bırakan Harput Kalesi, Elazığ’ın en güzide adreslerinden biridir. Harput Kalesi’nin bir diğer adı da Süt Kalesi’dir. Bu kalenin MÖ 2000 yılında harcı hazırlanırken su yerine süt kullanıldığı rivayet edilir.

- Keban Baraj Gölü: Türkiye’nin en büyük yapay göllerinden biri olan Keban Baraj Gölü, Elazığ’ın en çok ziyaret edilen adresleri arasında yer alır. Birçok balık türüne ev sahipliği yapan Keban Baraj Gölü’nde yirmiden fazla balık çeşidi olduğu söylenir. Göl kenarında yer alan balıkçılarıyla bilinen göl, adeta balıkçı kasabası görünümündedir. Balıkçılıkla beraber Keban Baraj Gölü’nde enerji üretimi de yapılır. Keban Baraj Gölü’nü ziyaret eden turistler, gölün etrafında yer alan mesire alanına gelirler.

- Hazar Gölü: Yerli ve yabancı pek çok turistin en çok görmek istediği adreslerden birisi de Hazar Gölü’dür. Özellikle bahar ve yaz aylarında muhteşem doğasıyla dikkat çeken Hazar Gölü, eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Tektonik bir yapıya sahip olan göl, şehir merkezine 26 km mesafede yer alır. Gölün etrafında konaklamanın mümkün olduğu birçok tatil köyü mevcut. Ayrıca Hazar Gölü’nü kış mevsiminde ziyaret edenlerin keyifli vakit geçirebileceği Hazarbaba Kayak Merkezi’de burada yer alır. Burada kayak yapmak, paraşütle atlamak ve kamp yapmak mümkün.

- Buzluk Mağarası: Turistlerin ilgi odağı olmayı başaran Buzluk Mağarası, Elazığ’ın en gözde turistik adreslerinden biri. Bir rivayete göre, eski zamanlarda yaz aylarında insanların buradaki buzları satarak geçimini sağladığı söylenir. Bir diğer adı “Buzluk Taşı” olan bu mağara, Harput’ta yer alır. Mağaranın yaklaşık olarak 150-200 metre derinliğe sahip olduğu öngörülüyor.

- Kapalı Çarşı: Elazığ’ın yöresel lezzetlerini yakından tanımak isteyenlerin uğraması gereken ilk mekân kapalı çarşıdır. Elazığ’ın kendine has baharat karışımlarını, orciği ismiyle bilinen cevizli sucuğunu, badem şekerlerini, özel leblebisini ve daha pek çok yöresel lezzetini kapalı çarşıda bulmak mümkün. Taze kadayıf satışının yapıldığı çarşıda, kadayıfın yapım aşamalarını da inceleyebilirsiniz.

- Hazarbaba Kayak Merkezi: Elazığ’ı kış mevsiminde ziyaret edenler için Hazarbaba Kayak Merkezi vazgeçilmez bir adrestir. Hafızalardan silinmeyecek manzaralara şahit olacağınız bu kayak merkezi, yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapar. Kış turizmini canlı tutan bu kayak merkezi, Hazarbaba Dağı’nda yer alır. Hazar Gölü manzaralı bu kayak merkezi, kış mevsiminin tadını en güzel şekilde çıkarmak isteyenlerin tercihi. Burayı ziyaret eden misafirler kendi kayak malzemelerini getirebilecekleri gibi Hazarbaba kayak merkezinden kayak takımı da kiralayabilirler. Kayak, snowboard gibi kış sporlarına ilgi duyanlar için muhteşem bir seçimdir. Kış sporlarına aşina olmayanlar, özel eğitmenler aracılığıyla ders alabilirler.