Elektriksel Beyin Uyarımları, Hafızayı 50 Yıl Gençleştiriyor

Beyindeki belli noktaları elektrikle uyarmayı sağlayan yeni bir yöntem, 70 yaşındaki insanlara 20 yaşındaki insanların hafıza becerisini kazandırıyor.

Elektriksel Beyin Uyarımları, Hafızayı 50 Yıl Gençleştiriyor

İnsan beynindeki aktiviteler elektriksel akımlarla ve kimyasal reaksiyonlarla gerçekleşiyor. Bu gerçekten yola çıkan bilim insanları da beyindeki aktiviteleri düzenlemenin yollarını arıyorlar. Bu yollardan bir tanesi de insan beynine kontrollü şekilde elektrik vererek beyindeki aktiviteleri arttırmak.

Bu tedavi yönteminin pek çok potansiyel faydası bulunuyor. Depresyon tedavisinden Parkinson ile mücadeleye, Alzheimer’dan bitkisel hayattaki kişilerin uyandırılmasına kullanılabileceği çok sayıda alan var. Bu yöntem aynı zamanda beyni tetikleyerek bilişsel kapasiteyi de arttırıyor. Böylece öğrenme ve hafıza yetenekleri de gelişiyor.

Boston Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptıkları bir teste göre, kafatasından elektrik verilen yöntemle 70 yaşındaki bir kişinin hafızasını, 20 yaşındaki sağlıklı bir insan hafızasıyla aynı seviyeye getiriyor.

Araştırmada, kafatasına yerleştirilen elektrotlar yardımıyla beynin belli noktalarına, belli şiddette elektrik veriliyor. Rob Reinhardt tarafından yönetilen araştırmada, kişilere önce bir resim gösteriliyor. Ardından da kısa bir süre boşluk bırakılıyor. Daha sonra da ikinci resim gösterilerek bu resmin ilkinden farklı olup olmadığı soruluyor.

Araştırmacıların elde ettiği sonuçlara göre yaşlı insanlar bu konuda çok daha başarısız. Ancak beyinlerinin elektriksel olarak uyarılması sayesinde 20 yaşındaki sağlıklı bireylerle aynı noktaya gelebiliyorlar.

Araştırma sonuçlarına göre hafızamızı korumak için beynimizdeki yolları yeniden yapılandırmamız gerektiğini biliyoruz. Bunu başarmak için de iki önemli beyin fonksiyonunu dengelememiz gerekiyor. Bunlardan ilki eşleşme, yani beynimizin farklı bölümlerinde farklı seviyelerde gerçekleşen aktivitelerin ritimleri arasında doğru şekilde dalgalanma olması, çok özetle beynin her noktasının gerektiği kadar ve gerektiği gibi çalışmasıdır. Diğeri ise senkronizasyon, beyinde daha düşük seviyede olan teta ritimlerin uygun şekilde ve uyumlu olarak yayılmaları. Bu fonksiyonların ikisi de yaşımız ilerledikçe yavaşlıyor ve o arada hafızamız da zayıflıyor.

Reinhart, Alzheimer hastaları başta olmak üzere herkesin zihinsel fonksiyonlarını yenileyebilecek ve güçlendirebilecek sistemlerin geliştirilebilmesini amaçlıyor. Araştırmanın potansiyel çalışmalar ve tedavi opsiyonları konusunda yeni bir alan açtığını söyleyen Reinhart, bu konuda oldukça heyecanlı olduklarını belirtiyor.

Araştırma, Nature Neuroscience dergisinde yayımlandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137