Geç Kalma ve Ödev Telaşı Çocukların Dişlerini Çürütüyor

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların ağız ve diş bakımı alışkanlıklarında da değişiklik yaşanıyor. Uzman Dt. Canan Sarıkaya, sabah okula geç kalma, akşam da ödev telaşının diş fırçalama alışkanlığını aksattığını söyleyip aileleri uyardı.

Geç Kalma ve Ödev Telaşı Çocukların Dişlerini Çürütüyor

Uzman Dt. Canan Sarıkaya, yeni eğitim öğretim yılının başladığı şu günlerde, çocukların ağız ve diş sağlıkları konusunda aileleri uyardı.

Tatil döneminde düzene giren diş fırçalama alışkanlığının okul döneminde genellikle sekteye uğradığını söyleyen Dt. Canan Sarıkaya, “Sabah erken saatlerde başlayan okul telaşı kahvaltı sonrasında geç kalma telaşına dönüşüyor. Bu da dişlerini fırçalamadan evden çıkmalarına neden oluyor. Akşam okul dönüşü ise ödevler, yorgunluk derken ağız ve diş bakımı çoğunlukla ihmal ediliyor” dedi.

'SABAH VE AKŞAM TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ'

Uzman Dt. Canan Sarıkaya, ailelerin, henüz eğitim yılının başında bu konuda tedbir almalarının, alışkanlık oturana dek tavizsiz davranmalarının yerinde olacağının altını çizdi. Uyurken dişler üzerinde oluşan plakların zararlarının, sabahki ilk fırçalamada ortadan kalktığını anımsatan Sarıkaya, “O nedenle sabah kahvaltı sonrası fırçalama önemli. Aynı şekilde gün boyu yeme içme sonrası dişler üzerinde bırakılan kalıntıların da gece yatmadan temizlenmesi gerekiyor. Mümkünse evde, değilse okulda dişlerin fırçalanması, okuldaki lavaboların hijyen sorunu varsa uygun gargara ile ağız ve diş bakımının yapılması büyük önem taşıyor. Sadece ailelerin değil, okul idarelerinin ve öğretmenlerimizin de ağız ve diş sağlığı, bakımı konusunda çocukları bilgilendirmesi, yönlendirmesi, okuldaki lavaboların temizliği noktasında hassasiyet göstermesi gerekiyor” diye konuştu.

RUTİN KONTROLLERİ AKSATMAYIN

Sarıkaya, çocukların bu dönemde rutin diş kontrollerinin yapılmasının önemine de işaret etti. Tatil süresince tatlı türü yiyecek tüketiminin büyük oranda arttığını ancak rutin diş hekimi ziyaretlerinin azaldığını söyleyen Dt. Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağız ve dişlerdeki basit bir sorunun, geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmaması için çocukların rutin kontrolleri aksatılmamalı, özellikle okulların açıldığı bu günlerde diş hekimi muayenesi unutulmamalı. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığı da etkilediği için ailelerimizin bu konuda daha duyarlı davranmaları yerinde olacaktır."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137