Canlılar, normal şartlarda yalnızca Güneş ışığı aracılığıyla mavi ışığa maruz kalabilirler. Bu nedenle mavi ışık gördüğümüz sürece beynimiz, zamanın henüz gündüz olduğunu zanneder. Günümüzde ise akıllı telefon, bilgisayar gibi sürekli olarak kullandığımız araçlar sayesinde 24 saat mavi ışığa maruz kalabiliyoruz. Bu durum, beynimizin zaman algısının bozulmasına ve uyku bozukluklarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Mavi ışığın uyku bozukluğu üzerindeki etkilerini inceleyen Hollandalı araştırmacılar, özellikle akıllı telefon bağımlılığının uyku bozukluklarına neden olduğunu, uyku bozukluğunun ise konsantrasyonu ve hafızayı etkilemenin yanı sıra çocukların öğrenme kabiliyetini, ayrıca uzun vadede de obezite, kalp hastalıkları, kanser riskinin artması gibi sonuçlara neden olduğunu ortaya çıkardı.

12-17 yaş aralığında 55 genç ile gerçekleştirilen bir araştırmada katılımcılar, mavi ışığa maruz kalma sürelerine göre gruplara ayrıldılar. Günde 4 saat ya da daha fazla ekran başında kalanların uykuya dalması, bir saat ya da daha az ekrana bakanlardan yarım saat daha uzun sürdüğü görüldü. Ayrıca 4 saat ve üzeri ekran başında kalan gençlerin uykusunun daha fazla bölündüğü görüldü.

Daha sonra gençler geceleri ekranlardan uzak tutulmaya çalışıldı. 1. hafta gençlerin uykuya dalma süresini %68 azaldı. Amsterdam Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden Dr. Dirk Jan Stenvers, “Ergenler, ekranlı cihazların karşısında giderek daha fazla zaman harcıyor ve uyku şikayetleri bu yaş grubunda sıkla görülüyor.” diyerek uyku bozukluğunu konusuna daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Londra Üniversitesi’nden Dr. Iroise Dumontheil ise, “Araştırma sonuçları, mavi ışığı engelleyen gözlük takmanın, uzun süre ekran başında kalmanın ergenler üzerindeki etkisini azaltabileceğini gösteriyor. Bu gözlüklerin, ergenlerin uykuya dalmalarını ve daha erken uyanmalarını sağlayarak, ekran kullanımından tamamen kaçınmayla benzer bir etkiye sahip olması ilginç” diyerek mavi ışığa karşı çözülerin bulunduğunu belirtti.