Bir fotoğrafçı, fotoğraf çekerken insan gözünün gördüğünü gerek oluşturduğu kompozisyon, gerekse bakış açısı ile öne çıkarır. Fotoğrafçının vurgulamak istediği ve istemedikleri tamamen onun elindedir ve dilerse gerçekliği bile manipüle edebilir. Fotoğrafını farklı yapan onun bireyi kadrajın içine çekme kabiliyetidir.

Başarılı bir fotoğrafçı bireyi kimi zaman şaşırtır, kimi zaman şoke eder, kimi zaman da hayaller dünyasında bir ufak gezintiye çıkarır. Göründüğü kadar basit olmayan fotoğrafçılık dünyasında, ufak bir ekipman değişikliği ile bile harikalar yaratılabilir. Biz de sizler için 10 mm Full Frame lensleri nasıl kullanabileceğiniz hakkında bir yazı derledik.

10 mm’lik bir lens, sizi bambaşka bir dünyanın içine çekebilir. Düşey hatlar bir fıçıyı andıracak şekilde eğilir ve görüntü bozulur. Bu bozulma, kimi zaman kişinin yararına olabilir ve fotoğrafa güzel bir dokunuş katabilir. Bozulmanın da etkisiyle beraber, ön planda kalan atmoster olabildiğine büyür ve tüm dikkati üzerine toplar, gökyüzündeki bulutlar özdevimlice merkezde toplanır.

Aşırı geniş açılarda çekim yaparken kullanabileceğiniz bazı ipuçları:

  1. Her şeyden önce, zemine yaklaşabildiğiniz kadar yaklaşın. Fotoğraf çekerken risk almaktan korkmayın. Ufak çakıl taşları ya da çizgiler gibi küçük nesneler, aşırı geniş açılarda çekim yaparken ön plana alındıklarında olduklarından kat ve kat daha büyük gözükürler.
  2. Etrafta yürürken bir şey fark ettiğinizde, gözünüz sürekli vizörde olsun ve biraz eğilerek görüntüde meydana gelecek bozulmanın fotoğrafı nasıl etkileyeceğini gözlerinizle görün.
  1. Her şey hazır, fotoğrafı çekeceksiniz. Ufacık dediğimiz o bir santimetre bile fotoğrafınızdan alacağınız sonucu mükemmelleştirebilir ya da berbat bir hale getirebilir. Hafifçe sağa veya sola kayarak ya da kameranızı birazcık yukarı ya da aşağı kaydırarak ortaya çıkan son görüntünün üzerinde çok büyük bir etki yaratabilirsiniz.
  2. Bulutlu bir gökyüzünü kendi avantajınıza kullanın. Süper geniş açılı lensler, gökyüzüyle birleşince harikalar yaratabilir.

Manzara ya da mimarileri fotoğraflamaya özel bir ilginiz varsa aşırı geniş açılarda çekim yaparak yaratıcılığınızı artırabilir ve belki de fotoğrafçılığın hiç bilmediğiniz, yepyeni bir yüzüyle karşılaşabilirsiniz.