İstanbul Zirvesi Afganistan için belki de son umut

Yıllardır süren savaş, acı, kan ve gözyaşı… Afganistan yeni bir başlangıca belki de ilk kez bu kadar yakın. Türkiye’nin arabulucu olması, yaşanan kısır döngünün sonlanması anlamına gelebilir. Washington-Kabil-Ankara hattında barışın izini sürdük…

İstanbul Zirvesi Afganistan için belki de son umut

Dünyanın en büyük askeri gücü olarak kabul edilen ABD, Ekim 2001’de savaşarak geldiği Afganistan’dan ‘barış imzalayarak’ çekilmek için adımlarını sıklaştırdı. Hem ABD hem de Taliban için bugüne kadar sahada devam eden en uzun savaşları olma unvanını taşıyan Afganistan macerası tarihi bir virajda.

Sovyetlerin ülkeden çekilmesinin ardından yaşanan kaos, otorite boşluğunun sonuçları, 11 Eylül Saldırısı, Afganistan Savaşı, ABD’nin bölgeye gelişi ve sonrasındaki gelişmeler aradan geçen 20 yılda sıkça tartışıldı... Bugün geldiğimiz noktada gündemin en önemli maddesi, ABD, Afganistan hükümeti ve Taliban arasında bir orta yolu bulabilmesi için Türkiye’nin ‘arabulucu’ rolüne soyunması.

Ne oldu da hem ABD hem de Taliban savaş yerine barışı tercih etti? Ankara’yı öne çıkaran özel durum ne? Türkiye, bu arabulucu sürecini başarılı bir şekilde yönetirse bunun başka alanlara yansıması olacak mı?

ABD’nin iki kanadı da ‘çıkış’ arıyor

İRAM Dış Politika Koordinatörlüğü’nde görevli Rahimullah Farzam, önce ABD penceresinden bakıyor… Bu kapsamda hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların aynı düşündüğü ender konulardan birinin ‘Afganistan’dan çıkış’ olduğunu anlatıyor.

Acil çıkış isteğini iki temel faktör üzerine oturtan Farzam, “Ekonomi ve bir türlü değişmeyen mevcut durum” diyerek "Sebebi ne?" sorusuna yanıt vermiş oluyor. Savaşın ABD için 825 milyar dolara mal olduğunu ve bunun Washington tarafından ABD vatandaşlarına izah edilemediğini anlatan Farzam'a göre, bunca harcanan paraya rağmen askeri başarının bir türlü gelmemesi ve bölgede kısır döngüye girilmesi dönüş isteğinin en önemli damarlarından birini oluşturuyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137