Karabağ'ın inşasında Türkiye modeli

Azerbaycan, devletin sipariş ettiği inşaat ihalelerinde Türkiye modelini uygulayacak. İşgalden kurtarılan Dağlık Karabağ'ın imarında da Türk şirketleri daha kolay ve daha cazip teklifler verebilecek.

Karabağ'ın inşasında Türkiye modeli

Dağlık Karabağ ve etrafındaki 7 ili Ermenistan'ın işgalinden kurtaran Azerbaycan'da, bu bölgelerin imarı için çalışmalara başlandı.

Azerbaycan hükümeti, işgal döneminde harabeye dönen tüm bölgeleri imar ederek ata yurtlarından yıllardır uzak düşen vatandaşların doğdukları topraklara mümkün olan en kısa sürede dönüşünü hedefliyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla kapsamlı imar ve kalkınmaya başlayan hükümet, projelere yabancı şirketlerin, özellikle de Türk iş adamlarının katılımı için süreçleri kolaylaştıracak sistemler üzerinde çalışıyor.

Türkiye modeli uygulanacak

Hükümet, ülkedeki inşaat ihalelerinde Türkiye modelinin uygulanması yönünde karar aldı. Yapılan mevzuat değişikliği ile ihalelerde bürokratik engelleri ortadan kaldırılacak, siparişçi kurumların inşaat malzemesi taban fiyat listeleri güncel hale getirilecek.

Azerbaycan Bakanlar Kurulu İnşaat, Şehircilik ve Kamu Hizmetleri Daire Başkanı Feyruz Mustafayev, inşaat ihaleleri konusunda yaptıkları çalışmaları ve yenilikleri değerlendirdi.

"En iyi model Türkiye"

Karabağ'ın inşasında Türkiye modeli

Mustafayev, Bakanlar Kurulu'nda bu konuda dünyadaki en iyi modelin hangisi olduğuyla ilgili araştırma yaptıklarını belirtti:

"Bize en uygun olanın, özellikle inşaat alanındaki gelişimini ve son 20 senedeki sıçrayışını da dikkate alırsak Türkiye modeli olacağını düşündük. O yüzden birkaç seçim arasında biz Türkiye'yi tercih ettik. Türkiye'de gerçekleştirilen inşaat ihalelerinde siparişçi kurum tarafından taban fiyat veriliyor. Burada da aynı sistem tatbik edilecek." 

Mustafayev, bu konuda Türkiye'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu ile de görüşmeler yaptıklarını, çalışmalarını onlarla devam edeceklerini söyledi: 

"Eski modelde yabancı herhangi bir şirket Azerbaycan'a gelince buradaki taban fiyatı belirleme sistemi farklıydı. Yabancı şirketler zorluk yaşıyordu. Süreç uzuyordu. Bürokratik çalışmalar artıyordu. Ama şimdi daha kolay olacak. Türk veya yabancı bir şirket sanki Türkiye'de ihaleye girer gibi burada o şartnameleri hazırlayabilecek."

"Türk şirketleri daha kolay şekilde teklifler verebilecek"

Mustafayev, yakın dönemdeki başlıca görevlerinin Dağlık Karabağ ve etrafındaki illerin alt ve üst yapısını yeniden kurmak olduğunu vurguladı: 

"Türk ve Azerbaycanlı iş adamları beraber burayı yeniden yapacak. Füzuli'den Şuşa'ya yeni yolun yapımında Türk ve Azerbaycan şirketleri beraber çalışıyorlar. Bu da ilk adım. Bugüne kadar Türk şirketleri Azerbaycan'da 16 milyar dolara yakın ihale aldı. Sadece Karabağ için değil Azerbaycan'ın genelinde bütün projelerde Türk şirketleri daha kolay ve daha cazip şekilde teklifler verebilecek. Bunun Azerbaycan'a faydası, rekabetin üst seviyeye çıkması ve kalitenin artması olacak. Bu da her ülke için 'kazan kazan' sonucunu ortaya çıkaracak." 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137