DUDAK YARIKLARI TEK BAŞINA KONUŞMA BOZUKLUĞUNA YOL AÇMAZ

Dudak damak yarıklarında ailelerin en büyük endişelerinden birisi konuşma bozukluğudur. Ancak ailelerin bu süreçte sakin ve bilinçli yaklaşımı tedavi süreci ve başarısı açısından çok önemli. Öncelikle sadece dudak yarıkları olan çocuklarda konuşma bozukluğu görülmediğini ifade etmek isterim. Sadece dudak yarığına eşlik eden ciddi boyutta diş kemeri problemi olması durumunda ağzın ön tarafından oluşan seslerde rahatlıkla düzeltilebilecek bozukluklar meydana gelebilir.

Eğer dudak ve damak yarığı birlikteyse ya da sadece damak yarığı varsa konuşma bozukluğu ihtimali gündeme gelmektedir. Damak yarığı söz konusu olduğunda konuşma bozukluğu ihtimali oldukça yüksektir. Damak yarığının tedavisi yapılmadığında konuşma bozukluğu ihtimali neredeyse kesinleşir diyebiliriz. Damak yarığı ameliyatı sonrasında da damak yarığının şekline, ne zaman ameliyat edildiğine ve ameliyat sonrası iyileşme sürecine bağlı olarak konuşma bozukluğu gündeme gelebilir.

DUDAK DAMAK YARIKLARI TEDAVİSİNDE KONUŞMA TERAPİSİ NASIL PLANLAMALI?

Dudak damak yarıklı bebeklerin tedavi planlamasını, konuşmanın etkilenmesini önleyebilmek için olabildiğince erken dönemde yapıyoruz. Ancak tedaviye rağmen meydana gelen konuşma bozukluklarında mutlaka konuşma terapisine başvurulması gerekiyor. Özellikle dudak damak yarıklı çocuklarla çalışmış olan konuşma terapistleri ile görüşülmesi ve iş birliği yapılması bu süreçte büyük bir öneme sahip. Bizim takibimizdeki çocukları gerekli olması halinde mutlaka konuşma terapistlerine yönlendiriyoruz. Çocuklarda konuşma bozukluğu ilerleyen dönemlerde akran zorbalığına maruz kalmaya ve güven problemleri yaratabileceği için mutlaka üzerine düşülmesi gereken bir konu. Hekim olarak cerrahi açıdan dudak damak yarıklarının tedavisini en iyi şekilde gerçekleştirsem de tüm hastalarımın ailelerine gerekli durumlarda konuşma terapisini öneriyorum.