"Lübnan Para Koleksiyonları Derneği" Başkan Yardımcısı Hüseyin Muaz, Osmanlı'nın son dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilk yıllarında basılan eski paralardan oluşturduğu koleksiyonuyla dünya rekorlar kitabına girmeyi hedefliyor.

Antika ve eski para merakının 9 yaşındayken başladığını anlatan 37 yaşındaki Muaz, küçüklüğünden bu yana eski paralarla ilgili yerli ve uluslararası sergilerdeki müzayedeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Birçok farklı ülkedeki antikacıya gitti

Osmanlı dönemine ait nadir bulunan eski paraları satın almak üzere Türkiye, Ürdün ve Romanya gibi birçok ülkedeki antikacıya gittiğini belirten Muaz, "Lübnan'da, Osmanlı dönemine ait kağıt paralardan oluşan en büyük koleksiyona sahibim. Osmanlı paralarını daha çok toplamak için yoğun mesai harcıyorum ve bununla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi hedefliyorum" dedi.

Muaz, henüz küçük yaşta Lübnan'ın eski paralarını araştırma merakının oluşmasıyla bu yola çıktığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Lübnan paraları üzerinden yürüttüğüm çalışmalarla, para birimimizin ortaya çıkmasına yol açan temel şartları öğrenmiş oldum. Osmanlı, 400 yıl boyunca hükmettiği Lübnan ve Ortadoğu'nun diğer bölgelerinde kendine ait bir para birimi kullanıyordu. Osmanlılar, tarihi boyunca büyük imparatorluğa hizmet edecek güçlü bir ekonomi ve ticaret sistemi kurmayı başarmıştı. Dolayısıyla Lübnan'da daha önce kullanılan Osmanlı ve Türk paralarına ilgi duydum."

87 adet banknotu elinde bulunduruyor

Paranın, devletlerin ve medeniyetlerin en önemli ekonomik özelliklerinden biri olduğunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun para birimine eşsiz bir yer verdiğini anlatan Muaz, Osmanlı'nın son dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun ilk yıllarına ait 87 adet banknotu elinde bulundurduğundan bahsetti.

Muaz, koleksiyonundaki en eski Osmanlı banknotunun, 1855-1857 yıllarına ait 100 kuruş olduğunu söyleyerek, "Bu banknotun özelliği ise Osmanlı İmparatorluğu'nun nüfuz ettiği bölgelere gönderilen askerlere verilmesi" dedi.

"Tuğra paralara ayrı bir güzellik katıyor"

Osmanlı sultanlarının imza yerine kullandıkları tuğraların da ilgisini çektiğini belirten Muaz, "Osmanlı'ya ait banknotların her iki yüzünde de tuğranın yer alıyor. Arapça hat sanatını benimseyen tuğra, basılan paralara ayrı bir güzellik katardı" diye konuştu.

Muaz, Osmanlı padişahlarının, isimlerini ve unvanlarını kağıt ve madeni paralara işlediğini anlatarak, bu işlemelerin de dikkat çekici şekilde yapıldığını vurguladı.

1916 yılına ait Ziraat Bankası senedi

Osmanlı döneminde ekonomiyi destekleme amacıyla faaliyet gösteren Ziraat Bankası'nın 1916 yılına ait, nadir bulunan senetlerinden birinin koleksiyonunda yer aldığını söyleyen Muaz, bu senedin Osmanlı İmparatorluğu'nun ziraat konusundaki yatırımlara verdiği önemin kanıtı olduğunu anlattı.

Muaz, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne ait eserleri son 10 yılda profesyonel çalışmalarla topladığından bahsederek, elde ettiği eserlerin hangi tarihlerde basıldığı ve günümüzdeki değerine ilişkin bilgilere de ulaştığını belirtti.

Osmanlı dönemine ait pulları koleksiyonuna katmayı başardı

Elindeki en eski Türk lirasının 1926 yılında basılan bir banknot olduğunu söyleyen Muaz, söz konusu tarihlerde Türk lirasının Arapça basıldığını ancak daha sonra getirilen reform sonuçları Türkçe yazılmaya başladığını vurguladı.

Muaz, ayrıca Osmanlı dönemine ait bazı pulları da koleksiyonuna katmayı başardığından bahsetti.

Koleksiyonunu daha da büyütmek hedefiyle Osmanlı dönemine ait para ve buna benzer eserleri toplama yönündeki çalışmalarına aralıksız devam ettiğini anlatan Muaz, yıpranmaya karşı tarihi banknotları korumaya son derece özen gösterdiğini belirtti.