Dünya üzerinde bulunan tüm hastalıkların bahsedildiği Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması'nın en güncel olan 10. versiyonu (ICD10) 1999 yılında yayımlanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından düzenlenecek olan Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması versiyon 11 (ICD11) kapsamında, oyun oynama bozukluğunu bir hastalık çeşidi olarak sayılıp sayılmayacağına karar verilecek.

Oyun sektörünün liderleri olan Epic, Activision, Blizzard, EA, Riot ve dahası gibi kuruluşları temsil eden sağlık uzmanlarına oy hakkı tanınacağı da belirtiliyor. En önemli konunun 'oyun' olacağı ve gerçek anlamda büyük tartışmaların yaşanacağı konferans ise önümüzdeki hafta Cenevre, Dünya Sağlık Meclisi'nde gerçekleştirilecek.

Dünya Sağlık Örgütü'nün rehberine ısrar ederek tekrarlanan çevrimiçi veya çevrimdışı oyun davranışı: oyun üzerinde kontrol sağlayamama, oyun oynamaya verilen önceliğin, diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelik kazanması, olumsuz durumların gelişmesine rağmen oyun oynamanın devamlı olarak artması şeklinde tanımlanıyor.

Eğlence Yazılımları Kuruluşu'nun (Entertainment Software Association) başkanı Stanley Pierre-Louis, yaptığı açıklamada: "Oyun oynama bozukluğu hakkında herhangi bir sınıflandırma yapılmadan önce sözlü olarak bunun anlatılması ve eğitiminin ciddi bir şekilde verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Önde gelen akıl sağlığı uzmanları, 'Oyun Oynama Bozukluğu'nu bir hastalık olarak sınıflandırmanın yardıma ihtiyacı olan kişiler için durumu daha da kötü bir hâle getirip büyük bir risk yarattığı konusunda uyarıda bulundu" ifadelerini kullanarak, oyun oynama bozukluğu bir hastalık olarak tanınmaması gerektiğinin altını çizdi.