Samanyolu'nun Merkezinde Maddeyi Dışarı Doğru İten Bacalar Keşfedildi

Galaksimizin merkezinde bulunan devasa kara delik, toz ve gazları yükseltir; enerji patlamaları yapar. Bu sırada da yıldızlar ölür ve doğar. Şimdiyse gök bilimciler, madde ve enerjiyi bu kara delikten dışarı doğru iten "bacaları" keşfettiler.

Samanyolu'nun Merkezinde Maddeyi Dışarı Doğru İten Bacalar Keşfedildi

Gökbilimcilerin "Galaksi Merkez Bacaları" adını verdiği ve madde ve enerjiyi Samanyolu'nun merkezindeki devasa kütleli kara delikten uzağa doğru ileten iki "egzoz kanalı" keşfetti. Araştırmaya katkıda bulunan Los Angeles Üniversitesi Kaliforniya Üniversitesi'nden astronomi ve astrofizik profesörü Mark Morris, "Bu bacaların galaksinin merkezinde salınan tüm enerji için egzoz delikleri olduğunu varsayıyoruz" diyor.

Kozmik bacalar, enerjiyi her iki yönde de 25.000 ışık yılı boyunca uzanan iki yapı olan Fermi kabarcıklarına aktarır. Bu bacaların galaksimizde yıldızların nasıl bu kadar çabuk oluşabildiğini göstermekte önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor.

Samanyolu'nun merkezinde bulunan kara delik, diğer galaksilere nazaran nispeten daha hafif olduğu için, bu bacaların da çok ekstrem değiller. Almanya'nın Garching kentinde bulunan Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü'nden ve araştırmanın başyazarlarından olan Gabriele Ponti, konu hakkında şöyle konuşuyor:

"Bir galaksideki madde ve enerji çıkışlarının, galaksinin zaman içinde geçirmiş olduğu şekillenmenin anlaşılmasında büyük rol oynadığını biliyoruz. Şansımız yaver gitmiş olacak ki, galaksimiz bize bunu daha ayrıntılı bir biçimde araştırmak ve maddelerin etrafımıza nasıl yayıldığını anlamak için yakında bulunan bir laboratuvar (Galaksi Merkez Bacaları'nı kastediyor) veriyor."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137