İnsanlar binlerce yıldır sindirim sorunları ve diğer hastalıkların tedavisi için çay içiyorlar. Bazı bitkisel çaylar; mide bulantısı, kabızlık, hazımsızlık gibi sağlık problemlerinin tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu çayların çoğu yaygın olarak bulunabilmekte ve yapılması kolaydır.

İşte sindirim sağlığınızı iyileştirebilecek 5 çay.

1. Nane

Mentha piperita bitkisinin yeşil bir otu olan nane, canlandırıcı aroması ve mideyi yatıştırması ile bilinir.

Bazı çalışmalar, naneli bir bileşik olan mentolün sindirim sorunlarını iyileştirdiğini göstermiştir.

Nane yağı bazı durumlarda kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrıları, şişkinlik, gaz ve diğer rahatsızlık verici semptomlara neden olabilen iltihaplı bağırsak sendromunu (IBS) yatıştırmak için kullanılır.

Nane çayı yapmak için, 7-10 taze nane yaprağını 10 dakika boyunca 1 bardak (250 ml) kaynar suya batırın. Süzün ve için.

2. Zencefil

Zencefil, Asya'ya özgü bir çiçekli bitkidir. Köksapı (gövdenin yeraltı kısmı) dünya çapında popüler bir baharat olarak kullanılır.

Zencefildeki gingeroller ve shogaoller olarak bilinen bileşikler, mide kasılmalarını ve boşalmasını uyarmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle zencefil; mide bulantısı, kramp, şişkinlik, gaz veya hazımsızlığa yardımcı olabilir.

Zencefil çayı yapmak için 2 yemek kaşığı (28 gram) dilimlenmiş zencefil kökünü 2 bardak (500 ml) suda 10-20 dakika kaynatın. Süzün ve için.

3. Rezene

Rezenenin meyan kökü benzeri bir tadı vardır ve çiğ veya pişirilmiş olarak tüketilebilir. Çalışmalar, rezenenin mide ülserlerini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu kabiliyet, otun ülser gelişimi ile bağlantılı hasarlarla savaşabilecek antioksidan bileşikleri nedeniyle olasıdır.

Ayrıca kabızlığın giderilmesine ve bağırsak hareketlerinin desteklenmesine yardımcı olabilir. 1 çay kaşığı (4 gram) rezene tohumunun üzerine 1 su bardağı (250 ml) kaynar su dökerek rezene çayı yapabilirsiniz. İçmeden önce 5-10 dakika bekletin. Ayrıca taze rendelenmiş rezene kökü veya rezene çay poşeti kullanabilirsiniz.

4. Karahindiba

Karahindibalar yabani otlardır. Sarı çiçeklere sahiptirler. Çalışmalar karahindiba ekstraktlarının kas kasılmalarını uyararak ve yiyeceklerin mideden ince bağırsaklara akışını teşvik ederek sindirimi artırabilen bileşikler içerdiğini göstermiştir.

Bir çalışma karahindiba ekstresinin iltihapla savaşarak ve mide asidi üretimini azaltarak ülserlere karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, karahindiba çayı içmek sindirim sağlığını geliştirebilir.

Karahindiba çayı yapmak için 2 karahindiba çiçeği ve 4 su bardağı suyu kaynatın, ardından ocaktan alın ve 5-10 dakika boyunca dik olarak bırakın. İçmeden önce süzün.

5. Hatmi kökü

Hatmi kökü sindirim sistemini kaplayan mukus üreten hücrelerin üretimini uyarmaya yardımcı olabilir. Hatmi kökü iltihaplanma sırasında salınan bir bileşik olan histamin seviyelerini düşürmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir ve ülserlere karşı koruyabilir.

Hatmi kökü çayı yapmak için, 1 yemek kaşığı (14 gram) kuru hatmi kökünü, 1 bardak (250 ml) kaynar suya karıştırın. Süzmeden ve içmeden önce 5-10 dakika bekletin