Siz De ‘Hayır’ Diyemeyenlerden Misiniz

'Hayır' demekte zorlanmanın altında güven eksikliği yatıyor.

Siz De ‘Hayır’ Diyemeyenlerden Misiniz

Kendinize zaman zaman kızdığınız oluyor mu? En çok kızdığınız özelliğiniz hangisi? Pek çok kişinin ortak bir özelliği var. O da "hayır diyememek”. Bazı kişiler için "hayır” diyebilmek neden bu kadar zordur? Kabul etmek ve reddetmek, ne zaman ve nasıl öğrenilir? Hayır diyememek bir rahatsızlık mıdır? Özellikle kadınlar "hayır” cevabı vermekte zorlanıyor. Bunun altında ise güven duygusu eksikliği yatıyor. Ankara Acıbadem Hastanesi Psikoloğu Mithat Bülent Baykal, "hayır” diyememenin nedenleri anlattı.

'HAYIR' DİYEBİLMEK İÇİN

Hayır diyememe sıkıntısı yaşayanlar, istemedikleri bir duruma sırf karşı tarafı kırmamak için "evet” diyorlar. Ailemize, sevgilimize, çalışma arkadaşlarımıza ve patronumuza genellikle hayır diyemeyiz ve istemediğimiz bir durumu kendimizden taviz vererek yapmaya çalışırız. Aslında kişi, istemediği bir şeyi önce kendine söylemeli. Daha sonra reddetme gerçekleşecekse; çekinmeden, doğru üslup ile durumu karşı tarafa iletmeli.

'AMAN AYIP OLUR' DEMEYİN

Özellikle Türkiye'de yaşayan kadınlarda görülen hayır diyememe durumu, genellikle yetiştirilme tarzı ile ilgilidir. Bunun nedeni; ailelerin kız ve erkek çocuklarına farklı davranmalarıdır. Erkek, istemediği bir şeyi kadına oranla daha kolay geri çevirebiliyor. Kız çocuğu istemediği bir şeyi dile getirdiğinde "Ayıp olur, hayır denmez” gibi cümlelerle eleştirildiği için, ne yazık ki ileri yaşlarında kendisine olan güven duygusunda eksiklik oluyor. Hayır diyememenin altında da bu güvensizlik yatıyor.

ÇÖZÜM: TATLI DİL VE DOĞRU ÜSLUP

İnsanlar genellikle çevresine, ailesine ve sevdiği kişilere hayır diyemiyor. Hayır diyememek, bir rahatsızlık olarak algılanmamalı. İlk olarak bu düşünce yapımızdan sıyrılmalı ve hayır dediğimizde yaşadığımız suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışmalıyız. Tatlı bir dil ve doğru üslup kullandıktan sonra hayır demenin bir sakıncası olmaz. İş yaşamında da sizi huzursuz eden bu sorununuzu çözebilirsiniz. Özellikle ofis ortamında ve patronunuzla ilişkilerinizde hayır demeyi öğrenmek sizi rahatlatacaktır. Örneğin; "Rujunu kullanabilir miyim?” diyen bir arkadaşınıza, istemeden evet demek yerine, bunun steril olmadığı gerekçesiyle sağlıksız olduğunu doğru bir üslupla ifade edin. Hayır dememek sizi kendi içinizde daha çok rahatsız edebilir. Hayır demenizde duyacağınız suçluluk hissi, aslında uzun vadede iç huzursuzluğuna yol açabilir.

Kaynak: en son haber

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137