Yeni Doğan Bebeklere Yapılan Yanlışlar

Yeni doğan bebek hakkında yapılan yanlışları sıralayan Uzmanı Dr. Banu Mutlu Özyurt, geleneksel uygulamaların bebeğe ciddi derecede zararlar verebileceğinden bahsetti.

Yeni Doğan Bebeklere Yapılan Yanlışlar

Geçmişten gelen "Yeni doğan bebeğin gözüne sürme çekmek, sarı tülbentle sarılık geçirmeye çalışmak, sıkı kundaklamak, şımarmasın diye kucağa almamak ve tuzlamak" gibi yöntemlerin tehlikeli olabileceğinden bahseden Yeni doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Banu Mutlu Özyurt, geleneksel yöntemlerin en fazla uygulandığı bu dönemi, bebeğe en fazla zarar verilen dönem olarak nitelendirdi.

Geleneksel uygulamaların bebeğin iyileşme sürecini uzatabildiğinden bahseden Özyurt, "Bu uygulamalar sakatlık, hastalık ve hatta ölümle sonuçlanabiliyor" diyerek uyarılarda bulundu. Nazar boncuğu ve altın takma gibi geleneklerin bazıları masumken, bazıları bebeğe zarar verebiliyor, diyen Özyurt, yapılan yanlışları şu şekilde sıraladı:

SIKI KUNDAK YAPMAK
Sıkı kundak yapmak bebekte kalça çıkıklığına, göze sürme çekmek enfeksiyona, ilk defa emzirmek için üç ezan vakti beklemek bebekte kan şekeri düşmesine neden olur.

BEBEĞİ TUZLAMAK
Bebeği tuzlayarak uzun saatler bunu vücudunda tutmak, bebeğin sadece tenine değil beyin fonksiyonlarına zarar veriyor, hücreleri çalışamaz hale geliyor.

ŞIMARMASIN DİYE KUCAĞA ALMAMAK
Bebek büyütürken yapılan en önemli hata, 'şımarır, hep kucak ister' gerekçesiyle bebeğin en büyük gereksinimi olan kucaklanmanın karşılanmaması. Oysa tam tersine kucaklamak, anneyle bebek arasında güvenli bağı kurulmasını sağlar.

SARILIK İÇİN YAPILANLAR
Biz hekimlerin sarılık geçiren çocuklara ışık tedavisi uyguladığımızı gören aileler, ‘bebeği güneş ışığına tutarsak, floresan ışığı altında yatırırsak geçer’ gibi bir düşünceye kapılıyor. Bazı aileler de üzerini sarı tülbentle örterek sarılığı geçireceklerine inanıyor. Bizim verdiğimiz ışık farklı dalga boyunda, farklı miktarda ve açıdadır. Sarılıkta ailelerin evde yapacağı en doğru şey bebeği anne sütüyle sık sık beslemektir,

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2019, 15:44

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137