Yeni bir kan testi türü, kanseri tespit etmeye yardımcı olmak için kandaki proteinleri ölçecek ve kanseri 7 yıl önceden belirleyebilecek. Araştırmacılar, bu testin gelecekte sadece erken teşhise ve tedaviye olanak sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda hastalığın tamamen önlenmesine de yardımcı olabileceğini umuyor.

Birleşik Krallık tarafından finanse edilen araştırma, kandaki proteinlerin çok önceden kansere karşı uyarı sinyalleri verebileceğini ortaya koydu. Oxford Üniversitesi bilim insanları, teşhisten en az 7 yıl önce kan örnekleri alınan bir grup insanda, 618 farklı proteini kanserle ilişkilendirdiklerini açıkladılar, bunlardan 107'si kanserle bağlantılıydı ve 19 farklı kanser türüyle ilişkilendirildi.

T24'ün haberine göre araştırma ekibi, bu proteinlerin kanserin en erken evrelerinde rol oynayabileceğini ve hatta önlenebileceğini belirtti. Kanda kanser belirtilerinin oluşmasından 3 yıl önce dahi farklılık gösteren 182 protein tespit etti.

Elazığ’da 22 Mayıs’ta Nöbetçi Eczaneler Elazığ’da 22 Mayıs’ta Nöbetçi Eczaneler

BİNLERCE KANSER VAKASINDAKİ BİNLERCE PROTEİNE ​​BAKABİLEN BİR TEKNOLOJİYE SAHİBİZ

Profesör Ruth Travis, "Artık binlerce kanser vakasındaki binlerce proteine ​​bakabilen bir teknolojiye sahibiz. Bu, hangi proteinlerin belirli kanserlerin gelişiminde rol oynadığını ve hangilerinin kanserde ortak etkilere sahip olabileceğini belirlememizi sağlıyor" dedi.

Kandaki proteinler arasında, kişinin 9 farklı kanser türüne yakalanma riskini etkileyen 40 protein bulundu. Araştırmacılar, proteinlerin değiştirilmesinin bazı durumlarda kansere yakalanma riskini artırabileceğini veya azaltabileceğini, ancak bazı durumlarda istenmeyen yan etkilere neden olabileceğini de belirtti.

Proteinlerin kesin rolünü, hangi testlerin geliştirilebileceğini ve hangi ilaçların proteinleri hedef alabileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Editör: Batuhan Baskal