Elazığ

2019 Yılında Elazığ'da Neler Yaşandı?

Bir yıl daha geçti düş’e dokunur gibi…. Ve bir yıl daha akıp gitti ömürden… Bir yılı daha takvim yapraklarından düşürdük. Uzun bir yıldan bir ömür ve satırlara sığan üç beş cümle kaldı. Bir yıl içerisinde Elazığ’da ve güzel ülkemizde neler neler olup bitti, ne badireler atlatıldı..

2019 yılının ilk sevindirici haberi CİP Köyünden gelmişti. 20 Ocak 2019 yılında Cip Köyünde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmada 2 bin 300 metrelik derinlikte bulunan jeotermal kaynak suyunun açılışı yapıldı.

2019 yılı 29 Ocak tarihinde Elazığlıların büyük bir heyecanla beklediği Millet Bahçesi’nin haberi geldi. Emniyet Müdürlüğü’nün alanına konut yapılmasını istemeyen Elazığlıların beklentisi oldu ve alana yapılacak olan millet bahçesinin ihalesi yapıldı

Şubat aynın başlarında ise Elazığ’a acı bir haber geldi. Elazığ’da Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde tüm şehrin sempatisini ve sevgisini kazanan Elazığ Eski Emniyet Müdürlerinden Fahrettin Coşkun’un, geçirdiği zatürre hastalığı sonucu vefat ettiği haberi Elazığlıları büyük bir üzüntüye boğdu.

Takvim yaprakları 9 Mart’ı gösterdiğinde ise Elazığ, yerel seçimler öncesi İstasyon Meydanında Cumhurbaşkanı’nı ağırladı. Erdoğan, meydandan halkı selamladı..

31 Mart sabahı ise, aylar öncesinden başlayan seçim çalışmalarında sona gelindi. Tüm Türkiye sandık başına giderek, belediye başkanlarını seçti. Seçimlerde yüzde 40.47 oranla oyların 73 bin 58’ini alan Şahin Şerifoğulları Ak Parti’den belediye başkanı seçildi. Milliyetçi Hareket Partisi’nden Elazığ Belediye Başkan Adayı olan Prof.Dr. Bilal Çoban 62 bin 173 oy, Millet İttifakının İyi Parti’den Elazığ Belediye Başkan adayı olan Ali Şekerdağ, 30 bin 751 oy; Saadet Partisi’nden Elazığ Belediye Başkan Adayı olan Haluk Arslan ise seçimlerde 8 bin 622 oy aldı.

31 Mart’taki seçimlerin ardından Belediye Başkanlığına seçilen Şahin Şerifoğulları, 03 Nisan tarihinde belediyeye giderek, eski Başkan Mücahit Yanılmaz’dan koltuğu devraldı.

Takvim Yaprakları 5 Nisan’ı gösterdiğinde ise Elazığ 5.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Merkez Üssü Sivrice’nin Kavaklı Köyü olan 5,2 büyüklüğündeki deprem herkesi korkutmuştu. 20.31’de meydana gelen depremin ayrıntıları sabah olunca gün yüzüne çıktı..

8 Nisan tarihinde ise yeniden oluşan Elazığ Belediye Meclisi ilk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda komisyonlara üye seçimleri yapıldı.

22 Nisan tarihinde haber merkezlerine düşen haber, Palu Seçimleri ile ilgiliydi. 31 Mart yerel seçimlerinde Palu’dan belediye başkanlığına seçilen Ak Parti’nin Adayı Efrayim Ünalan’la ilgili Mhp İl Teşkilatı YSK’ya olağan üstü itirazda bulunmuş ve YSK; Palu Belediye Başkanlığına seçilen Efraim Ünalan’ın mazbatasının geri alınmasına karar verdi.

26 Nisan tarihine gelindiğinde İçişleri Bakanlığı’ndan bir haber geldi. O haberde Maden’deki heyelan riski nedeniyle toplam 510 konut ve iş yerinin tahliye edilmesi istendi.

10 Mayıs tarihinde ise Maden’de 510 binanın tahliye edilme kararının ardından, ilçe kaymakamlığı tarafından heyelan riski oluşan bölgede yaşayan vatandaşlara yazılı tebligat ulaştırıldı. Tebligatta, vatandaşların en geç 5 gün içerisinde tahliye etmeleri istendi.

2019 yılında bereketli bir kış geçiren Elazığ’da 20 Mayıs tarihinde gelindiğinde, Su seviyesi yükselen Keban barajında 15 yıl aradan sonra barajın kapaklarının tamamı açıldı.

31 Mayıs’a gelindiğinde Palu’da seçim heyecanı yaşandı. Yeni Belediye başkanını seçmek için toplanan meclis üyeleri, Bekir Yıldırım’ı başkan olarak seçti.

20 Haziran tarihinde ise Elazığ’ı sel vurdu. Yağış nedeniyle alt geçitlerde insanlar mahsur kaldı, evleri su bastı, vatandaşlar mahsur kaldı, bahçe duvarları çöktü. Selde en çok hasar Sanayi, Hicret Ve Mustafa Paşa Mahallesi'nde meydana geldi, 2 ev yıkıldı, 10 araç hasar gördü, 1 evde ağır hasar oluştu ve onlarca ev iş yerini su bastı..

22 Haziran tarihinde ise Elazığ, duayen Gazeteci Aydın Meral’i geçirdiği kalp krizi sonucu kaybetti.

Temmuz ayında ise İl Özel İdaresi’nde personel alımı duyurusunun ardından çalkantılar yaşandı. Kurum müdürleri görevden alındı, görevden alınmalar Mehmet Sabuncu’ya kadar sıçradı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ni yürüten Mehmet Sabuncu’da görevinden uzaklaştırıldı.

7 Eylül tarihinde ise Televizyonumuz bir gurur günü daha yaşadı. 2018 yılında Türkiye’nin en iyi televizyonu seçilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü alan Kanal Fırat bir kez daha ödüle layık görüldü. Kırmızı Türk Spikerler Platformu tarafından Malatya’da düzenlenen Altın Kayısı Ödülleri’nde Kanal Fırat Televizyonu’nda yayınlanan ve büyük ses getiren “Furkan Dilaver ile Son Baskı” programı Türkiye’nin en iyi gece haber programı seçildi.

Takvim yaprakları 18 Eylül’ü gösterdiğinde ise 8 Aralık 2018 tarihinde Nailbey Mahallesi Tuncay Sokak’ta bir apartmanın 5. Katında bir cinayete kurban giden Elazığ’ın yetiştirmiş olduğu önemli değerlerden olan alanında oldukça başarılı Fırat Üniversitesi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Girgin’in davası sonuçlandı. Mahkeme cinayeti işledikleri gerekçesiyle yargılanan iki kişiye müebbet hapis cezası verdi

20 Eylül tarihine gelindiğinde Elazığ Emniyet Müdürlüğü’nde değişikliğe gidildi. Kararname ile Emniyet Müdürü Doğan Cangül, Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınırken, Elazığ’a da Çanakkale Emniyet Müdürü Celal Sel Atandı.

Takvim yaprakları 9 Ekim tarihini gösterdiğinde Türkiye tek yürek oldu, Fırat'ın doğusuna harekat başladı.

30 Ekim tarihinde ise Heyelan riski altına olan Maden’de tarihi köprü, aldığı hasarlara daha fazla dayanamadı ve çöktü.

Kasım ayına gelindiğinde ise müjdeli haberler peş peşe geldi. Kasım ayının 13’ünde yıllardır Elazığ’da konuşulan fuar alanı ile ilgili ilk adım atıldı. Kültür Parkı üstünde yapılması planlanan fuar alanının ihalesinin yapılacağı tarih kesinleşti ve belli oldu.

Bir sonraki günde ise Elazığ Belediyesi tarafından devri alınan Cip Jeotermal Kaynak Suyu Sahasını kapsayan proje 11 Milyon hibe desteği almaya hak kazandı.

18 Kasım tarihinde SGK binasının yeni hizmet binasına taşınmasının ardından eski binayı almak isteyen Elazığ Belediyesine binanın devri gerçekleştirildi.

20 Kasım 2019 tarihinde ise Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, 133. Genişletilmiş İl Başkaları toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına geçti ve Elazığların, sesine ses oldu.. O toplantıda Akpınar Mahallesinde mülkiyeti Karayolları Genel Müdürlüğüne ait arsanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldığını anımsatarak, satışın durdurulmasını ve Alanın belediyeye devredilmesini istedi. Başkan Şerifoğulları’nın bir talebi de Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nin bulunduğu alan oldu.. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Belediye Başkanı Şerifoğulları’nın taleplerini olumlu karşılamasının ardından şehirde bir heyecan ve umut oluştu. Başkan Şerifoğulları’nın bu davranışı ise takdirle karşılandı.

Kasım aylarının sonuna gelirken ise, Malatya’dan bir çıkış geldi. Bu çıkış Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın keşfettiği Saklıkapı ve Karaleylek Kanyonları’nın, Malatya sınırlarının içerisinde olduğuna dairdi. Bu çıkışa Elazığ’dan tepkiler yükseldi. Tepkilerin ardından kanyonların Elazığ sınırları içerisinde yer aldığını kanıtlamak adına Elazığ valiliği, tescilleme çalışmalarına başladı..

Yılın son ayında ise Elazığ, son başbakan ve TBMM Eski Başkanı Binali Yıldırım’ı ağırladı.

2019 yılının tarihte kalan son haber ise yine deprem oldu.. 27 Aralık 2019 tarihinde sabah saatleri 10.02’yi gösterdiğinde Elazığ 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Merkez Üssü Sivrice’nin Topaluşağı köyü olan depremde can ve mal kaybı yaşanmazken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ’a geldi. Soylu, deprem bölgesinde incelemelerde bulunduktan sonra şehirden ayrıldı.