Elazığ

2020 Yılında Elazığ'da Neler Yaşandı?

Bir yılı geride bırakmamıza sayılı saatler kaldı… Özellikle Elazığ için büyük acıların yaşandığı bir yıl oldu. Yeni yıla depremle başlayıp yine depremle sonlandıran Elazığ’da, koronavirüs ile birlikte acı kayıplarda yaşadı... İşte bir yılda Elazığ’a damga vuran olaylar..

2020 yılının ilk ayının 24’ünde.. Saatler 20.55î gösterdiğinde Elazığ 6.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Elazığ’da meydana gelen deprem, çevre illerden de şiddetli bir şekilde hissedildi. Depremde 37’si Elazığ’da 4’ü de Malatya’da olmak üzere 41 vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin yaraları hala sarılmaya çalışılıyor.

Depremin hemen ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ’a gelerek, haftalarca Elazığ’da kaldılar. Adeta Elazığlı oldular. Depremin ertesi günü 25 Ocak günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Elazığ’a gelerek, vatandaşların acılarına ortak oldu. Erdoğan’ın ziyaretinin ardından yine bakanlar, siyasiler ve bürokratlar Elazığlıların yanında oldu.

Depremde günlerce enkaz altından vatandaşların sağ kurtarılabilmesi için ekipler özveriyle dondurucu soğukta mücadele verdi. Saniyelerle yarışılırken, 25 Ocak günü Anne ve kızı 24 saat sonra sağ kurtarıldı.

Şubat ayına gelindiğinde ise, 24 Ocak sonrası tatil edilen okullar, bir aylık tatilin ardından ders başı yaptı.. Okulların açılması ile birlikte yüreklerde hem sevinç hem de burukluk yaşandı.

2020 kötü başladı, kötü gidiş Şubat ayında da devam etti. 28 Şubat’ta İdlib’ten gelen acı haber yürekleri dağladı.. 33 vatan evladı, Suriye'nin İdlib kentindeki Türk askerlerine düzenlenen hava saldırısında şehit düştü.

11 Mart tarihine gelindiğinde ise Türkiye’de ilk korona virüs vakası görüldü. Vakanın görülmesi ile birlikte önlemler alınmaya başladı, ilk alınan önlemlerle birlikte okullar tatil edildi.

19 Mart tarihinde ise Elazığ bu kez 5.0 ile sallandı.. Depremde can ve mal kaybı yaşanmadı ama Elazığlıların korkuları tazelendi.

Korona virüs tedbirleri artarak devam etti. 28 Mart tarihinde Tarihi kapalı çarşı korona virüs tedbirleri kapsamında kapısına kilit vurdu.

Mart ayına veda ederken, bir tedbirde havayolları için geldi ve Türk Hava yolları uçuşlarını durdurdu. Sadece Büyükşehirlere uçak seferleri düzenlemeye başladı.

Takvim yaprakları Mayıs ayının 11’ini gösterdiğinde ise, 44 gün kapalı kalan Tarihi Kapalı çarşı, tedbirlerle kapılarını yeniden müşterilerine açtı.

29 Mayıs günü ise, korona virüs nedeniyle 74 gün ibadete kapıları kapalı olan Camiler, Cuma namazı için açıldı. Tedbirlerle kılınan ilk namazda gözyaşları sel oldu.

Haziran ayı ile birlikte Türkiye’de normalleşme süreci başladı. 04 Haziran tarihinde THY yolları uçak seferlerine başladı.

5 Haziran tarihinde ise; Elazığ’da yapımı tamamlanan Millet Bahçesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Elazığ ile birlikte 10 Millet Bahçesi’nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video bağlantısıyla gerçekleştirdi.

6 Haziran tarihinde ise bu defa Malatya sallandı. Saat 21.06 tarihinde meydana gelen depremin büyüklüğü AFAD tarafından 5.0, Kandilli Rasathanesi tarafından ise 5.3 olarak açıklandı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren 4 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Elazığ’ın simgesi medeniyetler beşiği Harput Mahallesi korona virüs salgını nedeniyle ziyaretçilere kapatılmıştı. 2 ayı geçen ziyaretçi kısıtlaması sonrası Harput 7 Haziran tarihinde yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

10 Haziran tarihinde ise, Valiler kararnamesi yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre 41 ilin valisi değişti. Uzun yıllardır Elazığ'da görev yapan Vali Çetin Oktay Kaldırım Sakarya Valiliğine atandı. Elazığ valiliği görevine ise Melikgazi kaymakamı Erkaya Yırık getirildi.

11 Haziran tarihinde ise 18 ağustos 2016'da Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü Saldırısının faili turuncu kategorideki terörist İzzet Yiğit’in, kahramanlarımız tarafından etkisiz hale getirildiğini açıklandı.

13 Haziran tarihinde ise Elazığ’dan Malatya istikametine gelen bir yük treni ile Malatya’dan Elazığ istikametine giden başka bir yük treni kafa kafaya çarpıştı.. Kazada 35 yaşındaki Palulu makinist Mahmut Kaya ve Mehmet Ulutaş hayatını kaybetti, 3 kişide yaralandı.

16 Haziran tarihinde ise Elazığ’a gelen yolcu minibüsü Erzincan'ın Kemaliye İlçesinde Fırat Nehri'ne uçtu. Kazada 5 hemşehrimiz hayatını kaybederken, 3 kişi yaralandı.

26 Haziran tarihinde, Hamzabey Barajı’ndan getirilen içme suyu, Karşıyaka Mahallesinde bulunan arıtma tesisinden şehirdeki depolara aktarımı başladı.

10 Temmuz tarihinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın kararının ardından Ayasofya'yı ibadete açan kararı imzaladı.

20 Temmuz tarihinde ise 2015 yılından bu yana AK Parti İl Başkanlığını yürüten Ramazan Gürgöze başkanlıktan ayrıldığını duyurdu.

28 Temmuz tarihinde ise Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlar ile Elazığ İl Jandarma Komutanlığı’na Amasya İl Jandarma Komutanı Albay Ali Yıldız atandı. Elazığ il jandarma alay komutanı Gökhan İnan ise Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı görevine atandı.

Korona virüs ile mücadele devam ederken, 8 Ağustos tarihinde Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları korana virüse yakalandı.. Ertesi gün ise Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu’nun testi pozitif çıktı.

13 Ağustos tarihinde ise Fırat Üniversitesi’nin rektörü belli oldu. Yeni rektör Prof. Dr. Fahrettin Göktaş oldu. Göktaş 17 Ağustos tarihinde ise görevine başladı.

Malatya’da düzenlenen Altın Kayısı Ödülleri töreninde medya alanında yılın en başarılı isimlerine ödülleri takdim edildi. Ödül töreninde elazigsonhaber.com Haber Müdürü ve Kanal Fırat Haber Spikeri Furkan Dilaver’e deprem sürecinde yapılan vefakarca yayınlardan dolayı oldukça anlamlı bir ödül olan “Yılın Medya Emek Ödülü” verildi.

22 Eylül tarihinde ise AK Parti İl Başkanlığına getirilen yeni isim uzun bekleyişin ardından belli oldu. Gürgöze’den boşalan koltuğa Şerafettin Yıldırım atandı..

23 Eylül tarihinde ise korona virüse yakalanan Elazığ’ın önemli İşadamlarından Muzzaffer Sezgin’in hayatını kaybettiği haberi geldi. Sezgin’in haberi iş dünyasını büyük bir üzüntüye boğdu.

25 Eylül tarihinde bir acı haber daha geldi. Kardeş kuruluşumuz Kanal Urfa Televizyonunun Yönetim Kurulu Başkanı ve İş insanı İbrahim Toru’nun korona virüsten hayatını kaybettiği haberi geldi.

Takvim yaprakları 30 ekim tarihini gösterdiğinde İzmir’den acı haber geldi. Bu defa İzmir, AFAD verilerine göre 6.6, Kandilli verilerine göre ise 6.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

30 Kasım tarihinde ise Türkiye’de artan vakalarla birlikte yeni korona virüs tedbirleri alınmaya başlandı. O tarihinden itibaren Cuma saat 21’den itibaren hafta sonları dışarı çıkma kısıtlaması geldi.

Takvim yaprakları 18 Aralık’ı gösterdiğinde korona virüs tedavisi gören Elazığ’ın sevilen ve sayılan ismi Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ayhan Tuncer’in hayatını kaybettiği haberi geldi.. Tuncer’den gelen acı haber herkesi yasa boğdu..

23 Aralık tarihinde ise Uzun bir süre atama yapılmayan Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesine Başhekimliğine Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Keleş atandı.

Yılın ilk ayını depremle karşılayan Elazığ’da 26 Aralık tarihinde 4.1 ve 27 Aralık tarihinde ise 5.3 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

Bir yılını depremlerle ve acılarla geçiren Elazığ’ın 2021 yılında tüm acıları unutturacak güzellikleri yaşamasını temenni ediyoruz.