Elazığ

Burası Efes Değil, Palu Antik Kent

Palu tarihtir, tarih Paludur. Buram buram tarih kokan Palu… Palu ilçesinde çekilen fotoğraflar Palu’nun eşsiz güzelliğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı

Palu Urartu Tüneli ilçeye bambaşka bir estetik katıyor.

Palu Cemşid Bey Külliyesi, Murat Nehrini bütün açıklığı ile gören bir yükselti üzerinde inşaa edilmiştir. Külliye dört kısımdan oluşmaktadır. Bunlar camii, türbe, medrese ve haziredir. Mezar taşındaki çift servi, geometrik desenler ve geçmeler yörede rastlanan ve klasik anlayışla işlenen motiflerin tek örneğidir.

Palu'nun Murat Nehri kıvrım kıvrım akışıyla ilçemize ayrı bir güzellik katmaktadır. Yazın serinlemek için yüzülen, kumsallarında güneşlenilebilen mekanlar sunmaktadır. Baraj yapımlarından sonra nehir suyu daha temiz ve berrak akacağından su sporlarına olan ilginin daha da artacağı düşünülmektedir.

Ulu Cami bir diğer adı ile Cami-İ Kebir. Eski Palu’nun Çarşıbaşı mahallesinde yapılmıştır. Rivayete göre Küçük Camii yapan ustanın kalfası tarafından yapılmıştır.

Palu şehir merkezi.

Palu'ya estetik güzellik katan köprüsü.

Palu Beyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Elazığ'ın Palu ilçesinde Murat Nehri üzerindedir. Elazığ'da bulunan Beyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali; 582,10 MWe kurulu gücü ile ortalama 336.334 kişinin tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor.

Palu Ortaçağ Klisesi görenleri büyülüyor. Bizans dönemine ait olduğu sanılan kilise kare planlı ve kubbe ile örtülüdür. Kubbeyi taşıyan dört kemer ise taşıyıcı duvarlara oturtulmuş. Dışarı taşan, derin yapılı apsis bölümünün üzeri yarım kubbe ile kapatılmış. Kilisede silinerek belirsizleşmiş olsalar da bazı tasvirler görülüyor. Elazığ Palu İlçesindeki Kilise Ortaçağ mimari üslubuyla yapılmıştır.

Palu Konağı, Tarihi Palu Köprüsü ve Murat Nehri yakınına inşa edilen Palu Konağı, ilçenin ilk turistik tesisi olarak inşa edildi.

Palu Küçük Cami bir diğer adı ile Cami-i Sağir, Eski Palu Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan caminin kitabesi mevcut olmayıp Ulu Cami’den önce yapıldığı sanılmaktadır.

Palu'nun şırıl şırıl akan nehri.

Palu Kral Manuel'in Kitabesi Palu tarihinin çok eskilere dayandığının bir diğer kanıtı.

Palu Beyhan Barajının bir diğer görünüşü.

Palu Beyhan Barajının bir diğer görünüşü.

Palu'nun büyüleyen manzarası.