GÜNDEM

İl Sağlık Müdürlüğü’nde Farmakovijilans Eğitimi

Elazığ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ilaçların güvenli olarak saklanılması, kullanımlarının sağlanması, kayıt altına alınması ve yan etkinlerinin azalmasına yönelik Farmakovijilans eğitimi düzenlendi.

Düzenlenen eğitime İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri’ne bağlı İlaç Eczacılık Birimi tarafından 11-17 Aralık 2018 tarihleri arasında Sağlık Müdürlüğümüz toplantı salonunda düzenlenen eğitimlere; Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ramazan Gürgöze, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Cihan Tekin, Eczacılık Birim sorumlusu Ecz. Fatma Selvi, Elazığ Aile Hekimleri Derneği ve Elazığ Eczacı Odası Başkanlığı yönetimi ile İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı sağlık tesisleri ve Elazığ'daki özel sağlık kurumlarının birim sorumlularından oluşan hekim ve eczacılar katıldı.

Belirli periyodlar halinde yapılan eğitim toplantılarında illerde yürütülecek olan Farmakovijilans Faaliyetleri İçin Standart Çalışma Yöntemi Esasları hakkında bilgilendirme yapılmasının yanı sıra ilaçların istenmeyen ve amaçlanmayan yan etkilerinin önlenmesine yönelik bilgi verildi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerinin de sıkça yer aldığı eğitimler sırasında yaşanılan advers etkilerin % 72'sinin önlenebilir olduğu vurgulanarak, ilaçların ortaya çıkan yan etkilerinin ivedi bir şekilde bildiriminin yapılmasının önemine değinildi.

Ayrıca istenmeyen yan etkileri fazla olan ilaçlar da doz kısıtlaması ve ilacın geri çekilmesinin uygun durumlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacağı belirtilerek, tüm eczacıların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu üzerinden (TİTCK) bildirim yapabilecekleri gibi, oluşan yan etkilerin Türkiye Farmakovijilans Merkezi’ne (TÜFAM) bildirmek üzere Sağlık Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı ve İl Koordinatörü Dr. Cihan TEKİN’e gerekli bilgilendirmenin yapılması istendi.