EKONOMİ

Kamu İhalelerine Katılacak Firmalara Sertifikasyon Sistemi Geliyor

Ekonomi Reformları Paketi kapsamında kurulması öngörülen kamu ihalelerine katılacak firmalara yönelik sertifikasyon (ehliyet) sistemiyle, firmaların liyakat ve yetkinliklerini belirleyen kriterler kamuoyuyla paylaşılacak.

Reform takvimi dahilinde kamu ihalelerine yönelik reform süreci, gelecek yılın ikinci yarısında tamamlanacak.

SEKTÖREL KAMU ALIMLARI KANUNU ÇIKARTILIYOR

Takvim çerçevesinde bu yılsonuna kadar Kamu İhale Kanunu'ndaki istisnalar önemli ölçüde azaltılacak. Muhafaza edilen istisnalar da düzenli olarak izlenecek ve denetlenecek. Kamu işletmelerinin alımlarını düzenlemek üzere de Sektörel Kamu Alımları Kanunu çıkarılacak.

Gelecek yılın mart ayı sonuna kadar da kamu ihalelerine katılacak firmalara yönelik ehliyet sistemi kurularak bu firmaların liyakat ve yetkinlik kriterleri kamuoyuyla paylaşılacak. Söz konusu yılın haziran ayı sonuna kadar da gerekli şartları taşıyan tüm firmalara sertifikasyon sistemi açık olacak. Aynı süreçte kamu ihaleleri, sertifikasyon sistemine kayıtlı firmalar arasında tam rekabet şartları içinde, şeffaf bir şekilde yapılacak.

KAMU VE YERLİ SANAYİ İŞ BİRLİĞİ

Ekonomi Reformları Paketi kapsamında, bu yılsonuna kadar kamu ve yerli sanayinin iş birliğini sağlayan ihale modelleri getirilecek.

MERKEZİ İZLEME SİSTEMİ KURULACAK

Bu dönemde kamu alımlarında yerli ürün kullanımını teşvik etmek üzere Sanayileşme İcra Komitesi altında Merkezi İzleme Sistemi kurulacak. Kamu alımlarında yerli malı kullanımının artırılması için şartname havuzları oluşturulacak.

DMO ALIMLARINA YERLİ ÜRÜN ŞARTI

Yılsonuna kadar alınacak idari kararla, zorunlu haller dışında Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden yapılacak alımlarda yerli ürün şartı getirilecek.

TASARRUF VE ŞEFFAFLIK ARTACAK

Kamu alım ihaleleri, kamuoyunda çok tartışılan konuların başında gelirken, atılacak reform adımlarıyla söz konusu ihalelerdeki denetimin güçlendirilerek tasarruf ve şeffaflığın artırılması sağlanacak.

KAMU İHALE KANUNU'NDAKİ İSTİSNALAR DİSİPLİN ALTINA ALINIYOR

Dijital ve rekabeti artıran bir ihale sistemi kurulacak. Kamu İhale Kanunu'ndaki kaldırılması mümkün olmayan istisnalar da bu süreçte disiplin altına alınacak. Yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesi için ihalelerdeki bürokratik süreç ve işlem süreleri de önemli ölçüde azaltılacak.

Bu arada, reformlar kapsamında Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) uygulamalarında etkinliği, esnekliği ve bütünlüğü sağlayacak KÖİ Çerçeve Kanunu Teklifi çalışmalarının da yılsonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

MEVZUAT DAĞINIKLIĞI ORTADAN KALKACAK

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) alanında 11 farklı yasal düzenleme bulunurken, bu düzenlemeleri içine alan tek bir çatı yasa hazırlanarak sistemin daha etkin işlemesi sağlanacak. Böylece mevzuat dağınıklığı ortadan kalkacak, yatırımcılar tek bir kanunla muhatap olacaklar.