GÜNDEM

Başkan Çakmakçı: Yıllardır Kararın Alınmasını Bekliyorduk

Kuyumculukta yeni düzenlemeleri içeren Ticaret Bakanlığı yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan yönetmelikle kuyumculukta yeni dönem başlamış oldu

Ticaret Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan ve kuyum ticaretine ilişkin esasları düzenleyen yönetmeliğine göre, kuyum ticaretine ilişkin yetki belgesi, kuyum işletmesinin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğü tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecek.

ÇAKMAKÇI: YETERLİLİK BELGESİ ALINACAK

Alınan Kararı değerlendiren Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı, “Yeterlilik belgesi; ustalık belgesi. Ustalık belgesi ne demek? Bir işte yeterliliğin var her türlü bu işi yapabilirsin, bilgi birikimin var anlamında. Yani bir tip diploma diyelim. Sektörünle alakalı diploma diyelim. Tabi yeterlilik belgesini biz kuyumcular odası olarak bizim verme şansımız, öyle bir durumumuz yok. Ustalık ve çıraklık eğitim merkezlerinde, bunun akabinde de zaten ticaret il müdürlükleri tarafından verilecek olan bir belge. Ustalık belgesi Milli Eğitim Bakanlığı ile alakalı milli eğitimden alınacak olan bir belge. Yeterlilik belgesi ise ticaret il müdürlükleri tarafından verilecek belge” ifadelerini kullandı.

ÇAKMAKÇI: DEVLET YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Başkan Çakmakçı, “Kuyumculuk sektörü o kadar hassas bir meslek ki, o kadar inceliği olan bir meslek ki; yani ayarından tutun ayarı, gramı, rengi, her türlü taşı bunları biz artık tecrübelerimizle gözle görülür, elle tutulur bir şeye varmışız. Hiçbir şeyi bilmeyen adam da gelip kuyumculuk yapmasın arkadaş. Bizim isteğimiz bu yöndeydi zaten. Ben devlet yetkililerine özellikle sizlerin aracılığıyla teşekkürü bir borç bilirim. Tabi bunlar yavaş yavaş artık eksiklikler tamamlanacak. Yani hepsi bir seferde bitmiş, bütün sektörün sorunu, sıkıntısı artık bu yasayla bitmiş değil. Bundan sonra zaten yavaş yavaş bizim taleplerimizle bakanlığın talepleriyle, eksik olan şeylerle inşallah çok daha iyi yerlere geleceğiz” şeklinde konuştu.