Antalya'da yapılan dalışlarda bulunan ticaret gemisinin yaklaşık 3600 yıllık olduğu belirlendi. Gemi üzerinde yapılan araştırmalarda, geminin bakır taşıldığı anlaşıldı. Bu da Kıbrıs'ta işlenen bakır madeninin, dünya üzerinde kullanılan ilk endüstriyel pazar ürünü olduğu anlamına gelmektedir. Bulunan gemi batığı, geçtiğimiz hafta bilimsel olarak kabul gördü. Batığın çıkarıldıktan sonra sergilenmesi planlanıyor.

Gemi batığının tam olarak yerinin şu an için gizli tutulduğunu, bunun sebebinin ise batığın talan edilmesinin önüne geçilmesi için olduğunu belirten yetkililer, batık geminin Antalya'nın batısında olduğunu belirttiler. Batık çevresinde yapılan araştırmalarda, yaklaşık olarak 1500 kilogram'lık yük taşıyan geminin Kıbrıs'tan yola çıkıp, Ege yönüne hareket ettiği belirtildi.

Gemi üzerinde bulunan bakır külçeleri inceleyen uzmanlar, geminin milattan önce 1600'lü yıllarda ticaret için kullanıldığını tespit ettiler. Gerekli izinlerin alınmasının ardından batık gemi üzerinde kazı çalışmalarına başlanacağı belirlendi.

50 metre derinlikte keşfedilen batık geminin, sualtı arkeolojisi için büyük öneme sahip olduğunu belirten yetkililer, bu yeni keşfin çıkarılması için harekete geçecekleri günü bekliyorlar.