Batı dünyasının eski Rus çifte ajan Sergey Skripral’in İngiltere’de zehirlenmesi sonrası Rusya’ya karşı ortak tavır alması, Yeni Zelanda’da ‘mizahi’ bir duruma yol açtı. Yeni Zelanda, Batılı ülkelerin çok sayıda Rus diplomatı sınırdışı etme yönündeki ortak kararına katılmak istediğini ancak sınırdışı edecek ‘Rus casus bulamadığını’ açıkladı.

Rusya’nın Skripral’in ölümünde dahli olduğu suçlamasını reddetmesine ve ortak soruşturma önermesine rağmen, 18 Batı ülkesi dün eş zamanlı olarak 100’ü aşkın Rus diplomatı sınırdışı etme kararını açıkladı. Yeni Zelanda ise bu karara katılmadı.

‘PROFİLE UYAN KİMSE YOK’

Yeni Zelanda hükümeti, Skripral saldırısını kınadıklarını ve Batılı ülkelerin adımını desteklediklerini ancak ‘ülkede Rus istihbarat çalışanı olmadığını, bu nedenle de karara katılamayacaklarını açıkladı. Başbakan Jacinda Ardern, “Yeni Zelanda’da bu profile uyan kimse yok” dedi. Ardern, “Diğer ülkeler Rus istihbarat ajanlarını sınırdışı edeceklerini açıklasa da, buradaki yetkililer bu profile uyan kimsenin olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Olsaydı, biz de adım atardık” dedi.

Kaynak: haber7.com