ÖSYM sınav takvimi 2020 yılı için yoğun şekilde araştırılıyor. YKS, KPSS, DGS ve diğer sınavlara girmek isteyen adaylar 2020 sınav tarihleri hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, 2020 YKS ne zaman yapılacak? 2020 KPSS ve 2020 DGS ne zaman soruların yanıt aranıyor. YKS ek tercih dönemlerinin de sonuçlanmasıyla gözler YKS 2020 için çevrilmişti. Önümüzdeki yılın üniversite sınavı için adaylar şimdiden araştırma yapmaya başladı. KPSS 2020 sınavına da lise ve ön lisans mezunu adaylar katılabilecek. İşte 2020 ÖSYM sınav takvimine dair tüm merak edilenler...

2020 YKS ne zaman yapılacak sorusu öğrenciler ve aileleri tarafından sorgulanıyor. 2020 ÖSYM sınav takvimi binlerce kişinin merak konusu oldu. YKS, KPSS, DGS sınavlarına girecek kişiler 2020 yılında sınavların ne zaman gerçekleştirileceğine ilişkin araştırma yapıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen merkezi sınavlara her yıl yoğun ilgi gösteriliyor. ÖSYM düzenlediği sınavların başvuru, sınav ve yerleştirme tarihlerini yayınladığı takvimle duyuruyor. Peki, 2020 YKS, KPSS, DGS ne zaman yapılacak?

KPSS ORTAÖĞRETİM VE ÖN LİSANS OTURUMU 2020'DE YAPILACAK MI?

KPSS'nin ön lisans ve lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıldan bir yapılıyor. KPSS Ortaöğretim ve Ön lisans oturumu, 2019 yılında yapılmadı.

Sınavlar ÖSYM tarafından 2020 yılında organize edilecek.

KPSS HAKKINDA BİLGİ

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır.

Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a) A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b) B Grubu Kadrolar; Kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

YKS 2020 NE ZAMAN YAPILACAK?

YKS 2020 başvuru tarihleri ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. 2019 yılında başvurular 12 Şubat ve 6 Mart tarihleri aralığında yapıldı. Geç başvuru işlemi ise 19 Mart'ta gerçekleştirildi. Buna göre, 2020 yılında başvuruların Şubat ve Mart aylarında yapılması bekleniyor.

YKS'DE HANGİ SINAVLAR VAR?

YKS, üniversiteye girişte YGS ve LYS yerine gelen Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen yeni sistemin adıdır.

Yeni sistem ile birlikte adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na giriyorlar. Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.

1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT)

2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT)

3. Oturum ise Yabancı Dil Testi (YDT) olarak geçmektedir.

1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan alanlar 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanıyor

Yeni düzenleme ile birlikte tüm 2 yıllık ön lisans bölümleri TYT, 4 yıllık lisans bölümleri ise AYT, 4 yıllık dil bölümleri de YDT sınavı ile alım yapacak.